Przepis
Sałatki
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową
Składniki
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 25 dag zielonej fasolki szparę
- główka sałaty lodowej
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonym wrzątku (około 20 minut). Odcedzić, ostudzić, pokroić na plasterki. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, ugotować w osolonym wrzątku (ok. 10 minut). Odcedzić, ostudzić. Liście sałaty umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Wymieszać z ziemniakami i fasolką. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać orzechy włoskie, wymieszać. Polać sałatkę, wymieszać.