SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałatka z soczewicy 1
Składniki
- 750 g soczewicy
- 1 cebula
- 500 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 100 ml oleju
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Do tej sałatki możemy użyć kilku rodzajów soczewicy, da to ładny efekt kolorystyczny. Każdy rodzaj soczewicy gotujemy osobno do miękkości w lekko osolonej i osłodzonej wodzie (jeżeli jest bardzo wysuszona, należy ja wcześniej namoczyć). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, a kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki odparują, wrzucamy soczewicę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Maniacy, tacy jak ja, dodaję jeszcze posiekany czosnek. Sałatkę mieszamy i chłodzimy. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy posiekanym koperkiem. Sałatka znakomicie komponuje się z tuńczykiem z puszki lub kawałkami mięsa drobiowego.