Przepis
Słodkości
Pomarańcze gotowane w syropie
Składniki
- 500 g pomarańczy
- 50 g czekolady
- 50 g cukru pudru
- aromat waniliowy, arakowy, rumowy albo 25 ml rumu, czy araku
- 125 ml śmietany 30%
- 125 ml wody
Sposób przygotowania
Pomarańcze po umyciu obieramy i usuwamy z cząstek białe włókna, ew. wewnętrzne skórki, jeśli są twarde. Cząstki kroimy na mniejsze kawałki. Z cukru i wody gotujemy syrop, dodajemy aromat lub kieliszek rumu i wkładamy pokrojone pomarańcze. Chwilę dusimy razem pod przykryciem, a następnie osączamy. Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru. Czekoladę ucieramy na tarce lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podajemy pomarańcze ze śmietaną, posypaną albo polaną czekoladą