X

Czego szukasz?

Przepis
Słodkości

Pomarańcze gotowane w syropie

Składniki

  • 500 g pomarańczy
  • 50 g czekolady
  • 50 g cukru pudru
  • aromat waniliowy, arakowy, rumowy albo 25 ml rumu, czy araku
  • 125 ml śmietany 30%
  • 125 ml wody

Sposób przygotowania

Pomarańcze po umyciu obieramy i usuwamy z cząstek białe włókna, ew. wewnętrzne skórki, jeśli są twarde. Cząstki kroimy na mniejsze kawałki. Z cukru i wody gotujemy syrop, dodajemy aromat lub kieliszek rumu i wkładamy pokrojone pomarańcze. Chwilę dusimy razem pod przykryciem, a następnie osączamy. Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru. Czekoladę ucieramy na tarce lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podajemy pomarańcze ze śmietaną, posypaną  albo polaną czekoladą

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również