Przepis
Wieprzowina
Farsz do nadziewania prosięcia z kaszą krakowską
Składniki
- 2 szklanki kaszy krakowskiej
- 3 jajka
- wątróbka, płucka i nerki z prosięcia
- 120 g słoniny gotowanej
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 150 ml wywaru (może być z kostki)
- pół łyżeczki majeranku
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kaszę ucieramy z surowym jajkiem, następnie rozkładamy ją na stolnicy do wysuszenia, tak, żeby ziarenka się nie zlepiały. Następnie gotujemy kaszkę na sypko, dodajemy łyżkę smalcu lub masła i pozostawiamy do ostygnięcia. Wątróbkę, płucka, nerki oraz słoninę drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy mięso oraz dwa jaja. Na koniec doprawiamy i wlewamy wywar. Dokładnie mieszamy.