X

Czego szukasz?

Przepis
Wieprzowina

Sznycle z karkówki z serem Mascarpone

Składniki

  • 4 sznycle z karkówki
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 cebula
  • 2 kwaśne jabłka
  • 200 g pieczarek
  • 2 pomidory
  • olej lub oliwa
  • 1 łyżka suszonego estragonu lub tymianku
  • pół szklanki wywaru (może być z kostki)
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Karkówkę przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy karkówkę z obu stron na rumiano. Następnie dolewamy wywar i dusimy karkówkę pod przykryciem około 30 minut. Cebulę i jabłka drobno siekamy. Szklimy na patelni cebulę, dodajemy jabłka i dusimy razem kilka minut.  Gdy całość się lekko przyrumieni dodajemy powstały farsz do karkówki. Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojone na plastry pieczarki, gdy puszczą sok dodajemy ser mascarpone, posiekane pomidorki (wcześniej je sparzamy i zdejmujemy skórkę) i przyprawy. Delikatnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Wykładamy na talerze karkówkę. Na każdy sznycel nakładamy farsz cebulowo-jabłkowy i polewamy sosem z mascarpone. Podajemy z makaronem lub ryżem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również