Wieprzowina
Sznycle z karkówki z serem Mascarpone
Składniki
- 4 sznycle z karkówki
- 250 g sera mascarpone
- 1 cebula
- 2 kwaśne jabłka
- 200 g pieczarek
- 2 pomidory
- olej lub oliwa
- 1 łyżka suszonego estragonu lub tymianku
- pół szklanki wywaru (może być z kostki)
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Karkówkę przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy karkówkę z obu stron na rumiano. Następnie dolewamy wywar i dusimy karkówkę pod przykryciem około 30 minut. Cebulę i jabłka drobno siekamy. Szklimy na patelni cebulę, dodajemy jabłka i dusimy razem kilka minut. Gdy całość się lekko przyrumieni dodajemy powstały farsz do karkówki. Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojone na plastry pieczarki, gdy puszczą sok dodajemy ser mascarpone, posiekane pomidorki (wcześniej je sparzamy i zdejmujemy skórkę) i przyprawy. Delikatnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Wykładamy na talerze karkówkę. Na każdy sznycel nakładamy farsz cebulowo-jabłkowy i polewamy sosem z mascarpone. Podajemy z makaronem lub ryżem.