Przepis
Wieprzowina
Żeberka duszone z zielonym pieprzem i grzybami
Składniki
- 2 kg wieprzowych żeberek
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka czystego bulionu grzybowego
- 1/2 szklanki ugotowanych grzybów
- 1 i 1/2 średniej cebuli
- 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz i mielona papryka do smaku
Sposób przygotowania
Żeberka rozcinamy na porcje, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, szczelnie zamykamy i marynujemy w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Rozgrzewamy w brytwance lub głębokiej patelni olej z masłem i obsmażamy mięso ze wszystkich stron na jasno brązowy kolor. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 2 do 2 i 1/2 godziny), podlewając winem wymieszanym z grzybowym bulionem. Pod koniec duszenia dodajemy ugotowane grzyby i marynowany pieprz (dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, jeszcze około pół godziny). Możemy podawać z marynowanymi karczochami ... ... lub zapiekane na grillu, z gotowaną kiszoną kapustą.