Przepis
Zupy
Bulion z dziczyzny
Składniki
- 2 l wody
- 700 g chudego mięsa z sarny, jelenia, zająca lub królika
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
- kilka gałązek zielonej pietruszki
- kilka rozgniecionych jagód jałowca
- 1 liść laurowy
- 2–3 ziarna jałowca
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Oczyszczone i umyte mięso zalewamy zimną wodą i stawiamy garnek na ogniu. Powoli doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy minimum godzinę. Szumujemy. Dodajemy umytą włoszczyznę, liść laurowy i jagody jałowca. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.Na koniec solimy pieprzymy do smaku. Całość przecedzamy do innego garnka przez sito wyłożone gęstą gazą. Można podawać z makaronem, zielonym groszkiem, pokrojonym w paseczki mięsem z dziczyzny. Bulionu możemy też użyć jako podstawy do przygotowania innych zup oraz sosów.