Przepis
Zupy
Seafood soup a’la Chef Paul
Składniki
- 1 kg "owoców morza" (ośmiorniczki, małże, mięso z
- krabich nóżek, krewetki)
- 1 ugotowany homar
- 1 litr bulionu rybnego
- 1 żółta słodka papryka
- 2 małe marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1/2 średniej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie
- kilka jagód angielskiego ziela, liść laurowy
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- szczypta szafranu (lub łyżeczka azafranu)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Do wrzącego bulionu wrzucamy liść laurowy, angielskie ziele i pokrajane ośmiornice, gotujemy około pół godziny na małym ogniu. Paprykę kroimy w kostkę, marchewkę w "zapałkę", cebulę w "piórka", seler i czosnek w plasterki, pomidor w drobne kawałki. Rozgrzewamy na patelni oliwę z masłem i dusimy warzywa przez kilka minut, na koniec wrzucając pomidory, dodajemy do bulionu i gotujemy jeszcze pół godziny. Szafron zalewamy małą ilością wrzątku. Dodajemy, obrane krewetki, krabie mięso, małże i homara oraz szafran. Gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego