menu

Barszcz ukraiński. Przepis krok po kroku.

Barszcz ukraiński. Przepis krok po kroku.

 

Dzisiaj mam dla Was przepis na zupę kompletną, pełną warzyw i prostą w przygotowaniu. Barszcz ukraiński, bo o nim mowa to jedna z moich ulubionych zup niezależnie od pory roku. Dzięki przepisowi krok po kroku będziesz mógł przygotować go już dziś 🙂

 

Składniki:

 

  • 300 g mięsa wieprzowego, ja użyłem łopatki
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora, około 10 cm
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 1,3 l wody
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 słoika buraka tartego „Manufaktura Wielkopolska
  • 1 puszka fasoli jasnej, bez zalewy
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Wolę gdy warzywa mają wyrazistą strukturę, dlatego ręcznie kroję je w drobną kostkę. Jeżeli zetrzesz je na tarce nic się nie stanie, zależy od osobistych preferencji. Mięso powinno być poprzerastane tłuszczykiem (wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku), dlatego wybrałem łopatkę. Możesz sięgnąć po chudszy kawałek mięsa, też będzie OK.

 

Wieprzowinę pokrój w kostkę, jak do gulaszu, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na oleju roślinnym z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, mięso nabierze dodatkowego aromatu. Z mięsa uwolnią się soki, możesz podsmażyć je dłuższą chwilę około 10-15 minut. Następnie dodaj warzywa pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę, seler, por oraz posiekany czosnek. Smaż dodatkowe 5-7 minut na średnim ogniu.

 

Następnie dodaj ziemniaki, lubię gdy kostka jest większa, bardziej “rustykalna” 😉 Wlej wodę, dodaj sól i pieprz. Pamiętaj aby doprawiać potrawę praktycznie na każdym kroku, łatwiej będzie wykończyć jej smak. Po około 20 minutach gotowania, kiedy ziemniaki zmiękną dodaj buraczki tarte “Manufaktura Wielkopolska” oraz sok z cytryny (sprawia on, że buraki nie tracą swojego pięknego koloru).

 

Po chwili dodaj przecier pomidorowy,  nie koncentrat, (chociaż koncentratu też można użyć, ale w mniejszej ilości) oraz fasolę bez zalewy. Zupę potrzymaj jeszcze na minimalnej mocy palnika przez 10 minut.

 

 

Przepis idealny

 

Przepis na barszcz ukraiński modyfikowałem wiele razy, aby otrzymać przepis idealny. Dzisiaj mogę śmiało powiedzieć, że  przedstawiam Wam recepturę optymalną. Zmieniałem proporcję, mięso użyte do wywaru czy przyprawy, ale zawsze czegoś brakowało, ponieważ próbowałem odtworzyć ideał którego próbowałem na Ukrainie. Dzięki rozmowie z Andriejem, szefem kuchni kilku restauracji ze wschodnią kuchnią w końcu dopracowałem przepis. Skorzystałem ze wskazówek mojego przyjaciela z Ukrainy i w końcu jestem zadowolony z rezultatu. Jak Andriej przygotowuje swój barszcz? TUTAJ znajdziecie link do filmu.

 

Esencja buraka zamknięta w słoiku

 

Lubię na rynku wynajdować produkty dobrej jakości, które korzystnie wpływają na smak moich potraw. Ostatnio odkryłem markę “Manufaktura Wielkopolska” i wypróbowałem kilka z ich produktów. Stwierdziłem, że są wspaniałe, produkowane w tradycyjny sposób z wysokiej jakości składników. Do dzisiejszego wpisu skorzystałem z buraków tartych z “Manufaktury Wielkopolskiej”. Jest to esencja buraka zamknięta w słoiku, świetnie nadaje się do zupy , ale do innych potraw również. Zakupić słoiczek lub dwa możecie w TYM miejscu.

 

Barszcz ukraiński poleca się na obiad. Przepis krok po kroku poprowadzi Was przez każdy etap przygotowania tej zupy. W razie jakichkolwiek pytań piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku 🙂

 

SMACZNEGO!!!

 

4 odpowiedzi na “Barszcz ukraiński. Przepis krok po kroku.”

  1. Ewa Maria pisze:

    Proponuję dodać kawałek drobno posiekanej włoskiej kapusty. Moja rodzina pochodzi z Wołynia i jest to obowiązkowy skladnik uwielbianego “ukraińca”

  2. Magdalena pisze:

    Co zrobić jeżeli nie mam tartych buraków z MANUFAKTURY??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję