menu

Chińszczyzna Kuroniów. Przepis krok po kroku.

Chińszczyzna Kuroniów

 

Po wczorajszym krótkim filmiku wrzuconym przeze mnie na InstaStory dostałem mnóstwo zapytań o przepis. Tak jak obiecałem dzisiaj się za to zabrałem i przygotowałem wpis w którym pokażę Wam jak krok po kroku przygotować przepyszną  chińszczyznę. To danie często króluje na naszym rodzinnym stole. W tej potrawie fajne jest to, że nie trzeba się sztywno trzymać wszystkich składników więc nie martwcie się jeśli zabraknie wam jakiegoś warzywa, lub zamiast wieprzowiny macie w lodowce pierś z kurczaka czy kaczki. Takie danie to gwarancja sukcesu!

 

 

 

Oto składniki potrzebne do marynaty:

  • 400 g polędwiczek wieprzowych
  • 20 g imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju 

 

 

Chińszczyzna Kuroniów

 

Wszystkie składniki marynaty połącz z polędwiczkami i odstaw na minimum 30 minut aby mięso przeszło smakiem przypraw. 

 

 

Chińszczyzna Kuroniów

 

Przygotuj pozostałe składniki Chińszczyzna Kuroniów: 

  • 1 mała papryka Ramiro pokrojona na kawałki 2 cm x 2 cm (70 g)
  • 1 biała część pora pokrojona w ukośne plastry (100 g)
  • 70 g kapusta włoska poszatkowana
  • 1 mała marchewka pokrojona w ukośne półplastry (80 g)
  • 1 mały pasternak pokrojony w ukośne półplastry (60 g)
  • 0,5 ogórka zielonego pokrojonego w plastry bez nasion  (90 g)
  • 150 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki 
  • 4 łyżki sosu chilli (60 g)
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego (60 g)
  • 3 łyżki sosu rybnego (20 g)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 100 ml zimnej wody

 

Chińszczyzna Kuroniów

 

Woka lub wysoką patelnie dobrze rozgrzej, posmaruj olejem i smaż mięso ok 2-3 min. 

 

 

Chińszczyzna Kuroniów

 

Zrumienione mięso zdejmij z patelni i odstaw na bok. 

 

 

 

Olej i warzywa dodawaj w kolejności jak na zdjęciach. Smaż na mocno rozgrzanej patelni cały czas mieszając 2 minuty.

 

 

 

Następnie dodaj ogórek i pieczarki smaż 2 min.

 

 

 

Chińszczyzna Kuroniów

 

Z powrotem dodaj przesmażone wcześniej mięso.

 

 

 

Sosy dodawaj w kolejności jak na zdjęciach. 

 

 

Chińszczyzna Kuroniów

 

Wlej skrobię ziemniaczaną wymieszaną ze 100 ml zimnej wody do chińszczyzny. Całość zagotuj.

 

 

Chińszczyzna Kuroniów

 

 Chińszczyzna Kuroniów najlepiej smakuje posypana dymką. Podawaj z makaronem orientalnym lub ryżem.

 

 

Chińszczyzna Kuroniów

 

 

SMACZNEGO!

 

2 odpowiedzi na “Chińszczyzna Kuroniów. Przepis krok po kroku.”

  1. Marcin napisał(a):

    Super przepis. Wyszło genialnie! Polecam gorąco 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję