menu

Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami

 

Chociaż Bogusia jest mistrzynią wszelakich wypieków, dzisiaj pochwalimy się przepisem na ciasto bez pieczenia. Zawsze wychodzi idealnie puszyste i kremowe, przygotowane oczywiście bez użycia piekarnika.

 

Zauważyliśmy, że dostajemy często pytania o przepis na ciasto bez pieczenia. Zastanawialiśmy się z czego to wynika? Doszliśmy do wniosku, że to kwestia dwóch rzeczy: po pierwsze wiele osób boi się procesu pieczenia, po drugie jak się okazuje sporo osób nie ma w domu piekarnika.

 

Tak czy siak postanowiliśmy wyjść takim osobom naprzeciw. Po kilku próbach stworzyliśmy przepis na super proste ciasto bez pieczenia z budyniem i serkiem mascarpone. Smakuje obłędnie, jest lekkie jak chmurka a kruchość zapewniają herbatniki. Co ciekawe wystawiłem je na noc na taras, kiedy było na minusie i okazało się, że mocno schłodzone smakuje nawet lepiej.

 

Jeżeli nie jesteście mistrzami w pieczeniu lub nie macie dobrego piekarnika, skorzystajcie z tego przepisu. Połączenie budyniu śmietankowego, kremowego mascarpone, kruchych herbatników oraz startej czekolady jest wprost obłędne. Ciasto fajnie sprawdza się latem kiedy podajemy je bardzo mocno schłodzone. A zimą wyśmienicie smakuje z filiżanką ulubionej kawy.

 

Myślę, że po tym „przetarciu” na stronie pojawi się więcej przepisów na proste ciasto bez pieczenia. W końcu wszystkie receptury robimy dla Was kochani. Pamiętajcie: „Gotowanie jest dla ludzi” 

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na ciasto bez pieczenia „krok po kroku”.

 

Autorem tego ciasta oczywiście jest niezawodna Bogusia.

Składniki:

 

  • 300 g herbatników
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 60g
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 6 łyżki cukru
  • 200 g masła (temperatura pokojowa)
  • 500 ml zimnej śmietany kremówki 36 %
  • 250 g mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody
  • 30 g czekolady mlecznej
  • 30 g czekolady gorzkiej 

 

Budyń waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 300 ml mleka i z 4 łyżkami cukru. Tak aby masa była mocno gęsta. Odstaw do wystygnięcia.

 

Masło ubij mikserem na puszystą masę i dodawaj pojedynczo porcje ostudzonego budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. Po wymieszaniu całego budyniu dodaj jeszcze łyżkę esencji waniliowej. Wszystko jeszcze raz wymieszaj.

 

Na dnie naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia ułóż herbatniki jak na zdjęciu wyżej. Następnie ułóż na herbatnikach warstwę kremu budyniowego.

 

Na rozsmarowaną masę budyniową ułóż herbatniki.

 

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij mikserem, ale nie na sztywno ( tak na 3/4) łyżkę ubitej śmietany wymieszaj z mascarpone tak aby zrobiło się rzadsze. Następnie mieszając dodawaj łyżkami mascarpone do ubijanej śmietany. Pod koniec dodaj cukier i przestudzoną ale nie stężałą żelatynę.

 

Rozsmaruj przygotowany krem na warstwie herbatników. 

 

Posyp całość startą czekoladą. Przed podaniem schłódź w lodówce przez kilka godzin.

 

Smacznego! 

 

Zapraszam również po inne nasze DESERY

6 odpowiedzi na “Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami”

  1. Magdalena napisał(a):

    lubię takie ciasta, warto wypróbować 🙂

  2. Paulina napisał(a):

    Czy nie ma problemów z krojeniem tego ciasta? W lodowce herbatniki nie zmiekna, będą raczej twarde.

    • Bogumiła Kuroń napisał(a):

      Paulina, jeśli ciasto jest przechowywane w lodówce to nie ma problemu z krojeniem. Kremy bardzo fajnie tężeją. Herbatniki natomiast miękną w cieście i po jednym dniu smakują troche jak biszkopty.

  3. Kuchcik napisał(a):

    Proszę o wymiary blachy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję