Ciasto z truskawkami. Przepis krok po kroku.
Sprawa jest prosta! Bogusia robi najlepsze ciasto z truskawkami na świecie. Nie pozostało nam nic innego, jak podzielić się z Wami przepisem na rewelacyjne ciasto z truskawkami, autorstwa naszego nadwornego cukiernika Bogusi Kuroń 😉
Składniki:
Ciasto czyli spód i góra:
Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Podziel ją na dwie równe części. Jedną część umieść w zamrażarce.
Drugą natomiast rozprowadź dłońmi na spodzie formy do ciasta o wymiarach ok 25 cm na 35 cm. Pamiętaj również, aby nakłuć spód ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika. Piecz 15 minut w 180 °C tryb góra-dół.
Przygotuj puszysty krem. Potrzebujesz:
Białka ubij na sztywną masę. Następnie stopniowo cały czas mieszając mikserem dodawaj kolejno cukier, suchy budyń, wlej cienkim strumieniem olej i esencję waniliową. Wszystko dokładnie wymieszaj ok 4-5 minuty.
Tak przygotowany krem przełóż na upieczony i wystudzony! spód. Następnie rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.
Na całej powierzchni kremu ułóż pokrojone truskawki lub inne owoce i zetrzyj zamrożoną część ciasta. Piecz 40 minut w 180°C tryb góra-dół.
To było tak…Musiałem iść tego dnia do pracy. Ustaliliśmy, że tego ranka Bogusia musi radzić sobie sama i z mojego przepisu przygotować sesję zdjęciową sałatki ryżowej do pracy. Koło dwunastej wysyła mi zdjęcie ciasta z truskawkami, myślę z kurczaka i ryżu zrobić ciasto…niezły magik 😉 Prawda jest taka, że małżonka moja ukochana, o wiele pewniej się czuje w temacie słodkości. Stwierdziła obecność wszystkich składników na ciasto truskawkowe, na które nomen omen nie mamy przepisu na stronie. Dodać muszę i pochwalić zarazem, bo przygotowała tego dnia dwie sesje, na ciasto właśnie oraz na sałatkę ryżową z kurczakiem na wynos 🙂
Pytacie mnie bardzo o przepisy z truskawkami. Co prawda jest ich trochę na stronie, ale zapotrzebowanie cały czas rośnie. Dlatego co i rusz dodajemy nowe, ostatnio pojawił kolejny o TU macie link. Co sprawia, że jest to najlepsze ciasto truskawkowe? Odpowiedź jest prosta…niebiańska pianka truskawkowa połączona z kruchym ciastem i orzeźwiającym smakiem truskawek. Nie bez znaczenia jest fakt, że przygotowanie tego wypieku jest bardzo proste.
Jak wiadomo okres wiosenno-letni obfituje w okazje do świętowanie: chrzciny, komunie, majówka, itp. Na każdym tego typu wydarzeniu, musi pojawić się ciasto lub tort, najlepiej taki który można przygotować z właściwym wyprzedzeniem. W końcu najważniejsze jest wspólne świętowanie, a nie stanie w kuchni i urabianie się po łokcie. Dobrze jak taki wypiek nie jest też super skomplikowany oraz mega drogi. Ciasto truskawkowe Bogusi spełnia te wszystkie kryteria, co sprawia że jest idealne na imprezy okolicznościowe. Z łatwością znosi także przechowywanie w lodówce, nawet przez kilka dni.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku. Jeżeli zostawicie także swoją opinię pod przepisem Bogusi będzie jej niezwykle miło…mi również troszeczku 😉
Jeśli chcecie być na bierząco z naszymi przepisami zapraszamy na nasze Instagramy:
oraz Facebook: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń
Pyszne ciasto. Moja Mama zawsze robi takie kolorowe pianki z budyniu, ale wykłada je przede wszystkim na ciasta drożdżowe z owocami.
Świetna robota Małżonki, ale wiadomo, Kobitki wszystko ogarną i jeszcze coś od siebie dołożą. 🙂
Oj tak, moja Kobitka to wszystko świetnie ogarnia! Dobrze trafiłem 🙂
Cisto rewelacyjne w smaku i wyglądzie. Polecam z całego serca
Ps. W całym Orzyszu nigdzie nie było budyniu truskawkowego .
Dobrze smakuje również z budyniem malinowym! Asortyment w Orzyszu już się sporo poprawił przez te 8 lat jak tu przyjeżdżam 🙂
Na obrazku z produktami na ciasto stoi masło, natomiast w przepisie nie jest podana ilość masła.
Bożeno w przepisie jest taka informacja. 250 g zimnego masła. Pozdrawiam
Właśnie będę miala urodziny wnuka. Przepis jak znalazł. Ufam,że sobie poradzę. Ciasto wygląda znakomicie i smakowicie.
Na pewno sobie poradzisz. Przepis nie jest skomplikowany, a ciasto wychodzi genialne
MAm pytanie jesli mam piekarnik tylko gora albo tylko dol to w jakiej temperaturze piec i ile czasu?
Pozdrawiam i sledze wszystkie przepisy!:)))))
Spróbuj piec 20 min grzanie góra i 20 min grzanie dół w temperaturze 180 st. C.
Napewno upiekę wnuczkom, wygląda apetycznie i tak samo smakuje.
Ja robię z budyniem śmietankowym i malinami. Pycha! 😀
Może i my tak spróbujemy 🙂
Zrobię na chrzciny mojego synka 🙂 Wygląda tak smacznie 🙂 Pozdrawiam Was:)
Będziesz zadowolona z efektu!
Robie podobne, ale z budyniem waniliowym i jagodami 🙂 teraz wypróbuję z truskawkami
A my spróbujemy z jagodami
Kurcze chyba nie wyjdzie masa zrobiła mi się płynna, nie wiem co poszło nie tak, białka były dobrze ubite… Trudno może następnym razem wyjdzie
Abmam pytanie można zamiast masła dac margarynę?
Tak można.
A czy można tą piankę włożyć na surowe ciasto na spodzie i piec tak jak w przepisie?
Proponuje jednak upiec najpierw spód, a później resztę, aby z tego dolnego ciasta nie zrobił się zakalec.
Czy ciasto wyjdzie w wersji z innymi owocami, a jeśli tak to jakimi? Bardzo chciałabym zrobić to ciasto w weekend ale obawiam się, że truskawki do tego czasu będą już trudno dostępne
Spokojnie truskawki będą dostępne tak do połowy lipca, później śmiało możesz je zrobić np. z malinami
Wygląda wspaniale Jutro muszę tylko skoczyć do polskiego sklepu po budyń. Dziękuję malzonce za ten prosty przepis
Przekażę! Jeśli nie uda Ci się dostać owocowego budyniu możesz użyć waniliowego lub śmietankowego tylko pianka będzie wtedy biała
Ciasto wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje. Mam pytanie czy ciasto można piec termoobiegiem. Pozdrawiam
Można tylko pamiętaj, że jeśli używasz termoobiegu to temperatura w piekarniku jest o ok 20 st C. wyższa.
Ciasto wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje. Mam pytanie czy ciasto można piec termoobiegiem. Pozdrawiam
Zrobilam zgodnie z przepisem i wyszlo pyszne 🙂 nastepnym razem uzyje jagod, bedzie ciekawie wygladac 🙂
Dobry pomysł. Pozdrawiam
Właśnie piecze się moje ciasto, ale musiałam drugi raz robić masę ponieważ za pierwszym razem zrobiła mi się płynna masa. Robiłam wszystko wg przepisu. Moja mama mówi że to przez budyń cukrem . Za drugim razem użyłam bez budyniu bez cukru i masa wysła aksamitna, ale niestety budyń waniliowy do tego niemiecki więc zobaczymy jak będzie smakował. Jeszcze jedno pytanie czy wszystkie składniki miały być do końca miksowane? Czy od któregoś składnika już tylko wymieszane?
Wszystkie składniki kremu ubijamy mikserem na puszystą masę.
Co mogłam zrobić nie tak, krem wyszedł płynny białka były ubite dobrze,a po dodaniu oleju zrobiło się płynne. Może potem trzeba mieszać recznie a nie mikserem.
Olej wlewałaś delikatnym strumieniem cały czas mieszając?
Dlaczego pianka opadła mi po wyschnięciu?
Ta piana zawsze delikatnie opada.
Zrobiłam ciasto, właściwie się udało, chociaż pianka nie jest taka wysoka, jak u Pani Bogusi 🙁 białko ubiło się rewelacyjnie i dopiero, jak strumyczkiem dodawałam olej, wszystko siadło i było do wylania na ciasto, a nie do wyłożenia, jak na zdjęciach. Nie wiem, co poszło nie tak. Czy mogę prosić o podanie wagowych wartości składników, bo z tymi szklankami to nie zawsze się zgadza. Pozdrawiam serdecznie
Ciężko mi stwierdzić co mogło pójść nie tak. Mam podejrzenie, że to może być wina budyniu. Ja użyłam budyniu malinowego Dr Oetkera.
Czy to ciasto lepiej upiec dzień przed podaniem, czy w dniu serwowania?
Wygląda tak cudownie, że nie mogę się już doczekać, aż, zagości jutro u mnie
Ciasto najlepiej upiec w dniu podania.
Olej nie był potrzebny robiłam według przepisu czyli strumieniowo A tu lipa.samo białko trochę cukru pudru i budyń wystarczy A tu olej zepsuł.
U mnie z ojejem wyszegł jak na zdjęciu czyli gęsty i puszysty. Jeśli chcesz możesz zrobić krem bez oleju, tylko wtedy nie będzie kremowy tylko suchy jak beza.
U mnie rowniez po wyłączeniu piekarnika zaraz zaczęła pianka bardzo opadac. A tak pięknie wyglądalo. Nie wiem co jest powodem. Dodalam budyn z cukrem.
Ja użyłam budyniu malinowego Dr Oetkera. https://e-oetker.pl/desery/240-budyn-smak-malinowy-dr-oetkera.html
Czy miarka 1 szklanka to 200ml, czy 250ml? 🙂
250ml 🙂
Mi też krem wyszedł brdziej płynny niż puszysty. Co robię nie tak. A wszystko jest według przepisu.
Ciężko powiedzieć, przyczyn może być kilka. Białka muszą być solidnie ubite na sztywną pianę. Białka nie mogą zawierać nawet odrobiny żółtka. Najlepszy efekt uzyskasz ubijając białka w temperaturze pokojowej. Kiedy dodajesz pozostałe składniki rób to powoli, a potem jeszcze kilka minut miksuj. Ten etap wymaga trochę cierpliwości i dokładności.
Czym mogę zastąpić olej roślinny?
Roztopionym masłem zwyczajnym lub klarowanym. Pozdrawiam
Przepis jest genialny, a ciasto zniknęło w jedno niedzielne popołudnie 🙂 Dodam, że dzięki temu przepisowi trafiłam na tą stronę i od tej chwili będę tu częstym gościem. Pozdrawiam 🙂
Dorota będzie nam bardzo miło, jeśli zostaniesz z nami na dłużej! 🙂
Dzięki za przepis:) rewelacja .. u mnie już jest na stałej liście… a zamiast truskawek w sezonie malinowym można dac maliny 🙂 zamiast masła dałam margarynę kasie
Cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu.
Zrobilam☺Ciasto rewelacja, wszystkim smakowało.Mnie też nie wyszła taka piękna pianka jak Pani Bogusi, ale i tak było wyśmienite.
Pozdrawiam.
Bardzo nam miło!
Piankę robiłam dwa razy i obydwie zrobiły się płynne. Białka ubite na sztywno tak że do góry nogami miske można było odwrócić. Za drugim razem nawet nie wlewałam a kapałam olejem,nie wiem czy z 10ml wlałam a i tak się upłynniło 🙁
Magda napisz jakiego budyniu używałaś?
Tego samego co w linku, dr.Oetker malinowy, drugi kupiłam ale o smaku śmietankowym bo malinowego nie było
Jeszcze ważne jest aby białka były w temperaturze pokojowej. Jeżeli wszystko jest ok. to piana powinna być sztywna jak na zdjęciu.
Były bo tegi samego dnia je kupiłam i dłuższą chwile leżały nim je zaczęłam ubijać. Jak to się mówi do trzech razy sztuka.