menu

Ciasto z truskawkami. Przepis krok po kroku

Ciasto z truskawkami. Przepis krok po kroku.

 

Sprawa jest prosta! Bogusia robi najlepsze ciasto z truskawkami na świecie. Nie pozostało nam nic innego, jak podzielić się z Wami przepisem na rewelacyjne ciasto z truskawkami, autorstwa naszego nadwornego cukiernika Bogusi Kuroń 😉

 

Plany zmienne są

 

To było tak…Musiałem iść tego dnia do pracy. Ustaliliśmy, że tego ranka Bogusia musi radzić sobie sama i  z mojego przepisu przygotować sesję zdjęciową sałatki ryżowej do pracy. Koło dwunastej wysyła mi zdjęcie ciasta z truskawkami, myślę z kurczaka i ryżu zrobić ciasto…niezły magik 😉 Prawda jest taka, że małżonka moja ukochana, o wiele pewniej się czuje w temacie słodkości. Stwierdziła obecność wszystkich składników na ciasto truskawkowe, na które nomen omen nie mamy przepisu na stronie. Dodać muszę i pochwalić zarazem, bo przygotowała tego dnia dwie sesje, na ciasto właśnie oraz na sałatkę ryżową z kurczakiem na wynos 🙂

 

Niebiańska pianka truskawkowa

 

Pytacie mnie bardzo o przepisy z truskawkami. Co prawda jest ich trochę na stronie, ale zapotrzebowanie cały czas rośnie. Dlatego co i rusz dodajemy nowe, ostatnio pojawił kolejny o TU macie link. Co sprawia, że jest to najlepsze ciasto truskawkowe? Odpowiedź jest prosta…niebiańska pianka truskawkowa połączona z kruchym ciastem i orzeźwiającym smakiem truskawek. Nie bez znaczenia jest fakt, że przygotowanie tego wypieku jest bardzo proste.

 

Idealne na imprezy okolicznościowe

 

Jak wiadomo okres wiosenno-letni obfituje w okazje do świętowanie: chrzciny, komunie, majówka, itp. Na każdym tego typu wydarzeniu, musi pojawić się ciasto lub tort, najlepiej taki który można przygotować z właściwym wyprzedzeniem. W końcu najważniejsze jest wspólne świętowanie, a nie stanie w kuchni i urabianie się po łokcie. Dobrze jak taki wypiek nie jest też super skomplikowany oraz mega drogi. Ciasto truskawkowe Bogusi spełnia te wszystkie kryteria, co sprawia że jest idealne na imprezy okolicznościowe. Z łatwością znosi także przechowywanie w lodówce, nawet przez kilka dni.

 

Zapraszam do zapoznania się z  przepisem krok po kroku. Jeżeli zostawicie także swoją opinię pod przepisem Bogusi będzie jej niezwykle miło…mi również troszeczku 😉

 

Ciasto czyli spód i góra:

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła

 

Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Podziel ją na dwie równe części. Jedną część umieść w zamrażarce.

 

Drugą natomiast rozprowadź dłońmi na spodzie formy do ciasta o wymiarach ok 25 cm na 35 cm. Pamiętaj również, aby nakłuć spód ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika. Piecz 15 minut w 180 °C  tryb góra-dół.

 

Przygotuj puszysty krem. Potrzebujesz:

 

  • 5 białek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 opakowania budyniu malinowego ja użyłam takego LINK 
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 350 g truskawek
  • 200 g cukru

 

Białka ubij na sztywną masę. Następnie stopniowo cały czas mieszając mikserem dodawaj kolejno cukier, suchy budyń, wlej cienkim strumieniem olej i esencję waniliową. Wszystko dokładnie wymieszaj ok 4-5 minuty.

 

Tak przygotowany krem przełóż na upieczony i wystudzony! spód. Następnie rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.  

 

Na całej powierzchni kremu ułóż pokrojone truskawki i zetrzyj zamrożoną część ciasta. Piecz 40 minut w 180°C  tryb góra-dół.

 

Jeśli chcecie być na bierząco z naszymi przepisami zapraszamy na nasze Instagramy: 

 

@Gotuj_z_Kuroniem_Jakub_Kuroń

 

@Bogusia_Kuroń

 

oraz Facebook: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń     

45 odpowiedzi na “Ciasto z truskawkami. Przepis krok po kroku”

  1. niecodziennikpary.pl napisał(a):

    Pyszne ciasto. Moja Mama zawsze robi takie kolorowe pianki z budyniu, ale wykłada je przede wszystkim na ciasta drożdżowe z owocami.
    Świetna robota Małżonki, ale wiadomo, Kobitki wszystko ogarną i jeszcze coś od siebie dołożą. 🙂

  2. Emilia napisał(a):

    Cisto rewelacyjne w smaku i wyglądzie. Polecam z całego serca
    Ps. W całym Orzyszu nigdzie nie było budyniu truskawkowego .

  3. Bożena Chorążewicz napisał(a):

    Na obrazku z produktami na ciasto stoi masło, natomiast w przepisie nie jest podana ilość masła.

  4. Bonia napisał(a):

    Właśnie będę miala urodziny wnuka. Przepis jak znalazł. Ufam,że sobie poradzę. Ciasto wygląda znakomicie i smakowicie.

  5. PanNat napisał(a):

    MAm pytanie jesli mam piekarnik tylko gora albo tylko dol to w jakiej temperaturze piec i ile czasu?
    Pozdrawiam i sledze wszystkie przepisy!:)))))

  6. Halina napisał(a):

    Napewno upiekę wnuczkom, wygląda apetycznie i tak samo smakuje.

  7. Karla napisał(a):

    Ja robię z budyniem śmietankowym i malinami. Pycha! 😀

  8. Judyta napisał(a):

    Zrobię na chrzciny mojego synka 🙂 Wygląda tak smacznie 🙂 Pozdrawiam Was:)

  9. Klaudyna napisał(a):

    Robie podobne, ale z budyniem waniliowym i jagodami 🙂 teraz wypróbuję z truskawkami

  10. Marzena napisał(a):

    Kurcze chyba nie wyjdzie masa zrobiła mi się płynna, nie wiem co poszło nie tak, białka były dobrze ubite… Trudno może następnym razem wyjdzie

  11. Kasia napisał(a):

    Abmam pytanie można zamiast masła dac margarynę?

  12. Monika napisał(a):

    A czy można tą piankę włożyć na surowe ciasto na spodzie i piec tak jak w przepisie?

  13. Dorota napisał(a):

    Czy ciasto wyjdzie w wersji z innymi owocami, a jeśli tak to jakimi? Bardzo chciałabym zrobić to ciasto w weekend ale obawiam się, że truskawki do tego czasu będą już trudno dostępne

  14. Aga Rozmyslak napisał(a):

    Wygląda wspaniale Jutro muszę tylko skoczyć do polskiego sklepu po budyń. Dziękuję malzonce za ten prosty przepis

  15. Lilia napisał(a):

    Ciasto wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje. Mam pytanie czy ciasto można piec termoobiegiem. Pozdrawiam

  16. Lilia Boczek napisał(a):

    Ciasto wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje. Mam pytanie czy ciasto można piec termoobiegiem. Pozdrawiam

  17. Marta napisał(a):

    Zrobilam zgodnie z przepisem i wyszlo pyszne 🙂 nastepnym razem uzyje jagod, bedzie ciekawie wygladac 🙂

  18. Ania napisał(a):

    Właśnie piecze się moje ciasto, ale musiałam drugi raz robić masę ponieważ za pierwszym razem zrobiła mi się płynna masa. Robiłam wszystko wg przepisu. Moja mama mówi że to przez budyń cukrem . Za drugim razem użyłam bez budyniu bez cukru i masa wysła aksamitna, ale niestety budyń waniliowy do tego niemiecki więc zobaczymy jak będzie smakował. Jeszcze jedno pytanie czy wszystkie składniki miały być do końca miksowane? Czy od któregoś składnika już tylko wymieszane?

  19. Marta napisał(a):

    Co mogłam zrobić nie tak, krem wyszedł płynny białka były ubite dobrze,a po dodaniu oleju zrobiło się płynne. Może potem trzeba mieszać recznie a nie mikserem.

  20. Ania napisał(a):

    Dlaczego pianka opadła mi po wyschnięciu?

  21. Ewa napisał(a):

    Zrobiłam ciasto, właściwie się udało, chociaż pianka nie jest taka wysoka, jak u Pani Bogusi 🙁 białko ubiło się rewelacyjnie i dopiero, jak strumyczkiem dodawałam olej, wszystko siadło i było do wylania na ciasto, a nie do wyłożenia, jak na zdjęciach. Nie wiem, co poszło nie tak. Czy mogę prosić o podanie wagowych wartości składników, bo z tymi szklankami to nie zawsze się zgadza. Pozdrawiam serdecznie

  22. Iza napisał(a):

    Czy to ciasto lepiej upiec dzień przed podaniem, czy w dniu serwowania?
    Wygląda tak cudownie, że nie mogę się już doczekać, aż, zagości jutro u mnie

  23. Edyta napisał(a):

    Olej nie był potrzebny robiłam według przepisu czyli strumieniowo A tu lipa.samo białko trochę cukru pudru i budyń wystarczy A tu olej zepsuł.

  24. Edytka_f napisał(a):

    U mnie rowniez po wyłączeniu piekarnika zaraz zaczęła pianka bardzo opadac. A tak pięknie wyglądalo. Nie wiem co jest powodem. Dodalam budyn z cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję