menu

Ciasto z truskawkami. Przepis krok po kroku

Ciasto z truskawkami. Przepis krok po kroku.

 

Sprawa jest prosta! Bogusia robi najlepsze ciasto z truskawkami na świecie. Nie pozostało nam nic innego, jak podzielić się z Wami przepisem na rewelacyjne ciasto z truskawkami, autorstwa naszego nadwornego cukiernika Bogusi Kuroń 😉

 

 

 

Składniki:

 

Ciasto czyli spód i góra:

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła

 

Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Podziel ją na dwie równe części. Jedną część umieść w zamrażarce.

 

Drugą natomiast rozprowadź dłońmi na spodzie formy do ciasta o wymiarach ok 25 cm na 35 cm. Pamiętaj również, aby nakłuć spód ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika. Piecz 15 minut w 180 °C  tryb góra-dół.

 

Przygotuj puszysty krem. Potrzebujesz:

 

  • 5 białek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 opakowania budyniu malinowego ja użyłam takiego LINK 
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 350 g truskawek lub innych owoców sezonowych
  • 200 g cukru

 

Białka ubij na sztywną masę. Następnie stopniowo cały czas mieszając mikserem dodawaj kolejno cukier, suchy budyń, wlej cienkim strumieniem olej i esencję waniliową. Wszystko dokładnie wymieszaj ok 4-5 minuty.

 

Tak przygotowany krem przełóż na upieczony i wystudzony! spód. Następnie rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.  

 

Na całej powierzchni kremu ułóż pokrojone truskawki lub inne owoce i zetrzyj zamrożoną część ciasta. Piecz 40 minut w 180°C  tryb góra-dół.

 

 
Plany zmienne są

 

To było tak…Musiałem iść tego dnia do pracy. Ustaliliśmy, że tego ranka Bogusia musi radzić sobie sama i  z mojego przepisu przygotować sesję zdjęciową sałatki ryżowej do pracy. Koło dwunastej wysyła mi zdjęcie ciasta z truskawkami, myślę z kurczaka i ryżu zrobić ciasto…niezły magik 😉 Prawda jest taka, że małżonka moja ukochana, o wiele pewniej się czuje w temacie słodkości. Stwierdziła obecność wszystkich składników na ciasto truskawkowe, na które nomen omen nie mamy przepisu na stronie. Dodać muszę i pochwalić zarazem, bo przygotowała tego dnia dwie sesje, na ciasto właśnie oraz na sałatkę ryżową z kurczakiem na wynos 🙂

 

Niebiańska pianka truskawkowa

 

Pytacie mnie bardzo o przepisy z truskawkami. Co prawda jest ich trochę na stronie, ale zapotrzebowanie cały czas rośnie. Dlatego co i rusz dodajemy nowe, ostatnio pojawił kolejny o TU macie link. Co sprawia, że jest to najlepsze ciasto truskawkowe? Odpowiedź jest prosta…niebiańska pianka truskawkowa połączona z kruchym ciastem i orzeźwiającym smakiem truskawek. Nie bez znaczenia jest fakt, że przygotowanie tego wypieku jest bardzo proste.

 

Idealne na imprezy okolicznościowe

 

Jak wiadomo okres wiosenno-letni obfituje w okazje do świętowanie: chrzciny, komunie, majówka, itp. Na każdym tego typu wydarzeniu, musi pojawić się ciasto lub tort, najlepiej taki który można przygotować z właściwym wyprzedzeniem. W końcu najważniejsze jest wspólne świętowanie, a nie stanie w kuchni i urabianie się po łokcie. Dobrze jak taki wypiek nie jest też super skomplikowany oraz mega drogi. Ciasto truskawkowe Bogusi spełnia te wszystkie kryteria, co sprawia że jest idealne na imprezy okolicznościowe. Z łatwością znosi także przechowywanie w lodówce, nawet przez kilka dni.

 

Zapraszam do zapoznania się z  przepisem krok po kroku. Jeżeli zostawicie także swoją opinię pod przepisem Bogusi będzie jej niezwykle miło…mi również troszeczku 😉

 

Jeśli chcecie być na bieżąco z naszymi przepisami zapraszamy na nasze Instagramy: 

 

@Gotuj_z_Kuroniem_Jakub_Kuroń

 

@Bogusia_Kuroń

 

oraz Facebook: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń     

97 odpowiedzi na “Ciasto z truskawkami. Przepis krok po kroku”

  1. niecodziennikpary.pl pisze:

    Pyszne ciasto. Moja Mama zawsze robi takie kolorowe pianki z budyniu, ale wykłada je przede wszystkim na ciasta drożdżowe z owocami.
    Świetna robota Małżonki, ale wiadomo, Kobitki wszystko ogarną i jeszcze coś od siebie dołożą. 🙂

  2. Emilia pisze:

    Cisto rewelacyjne w smaku i wyglądzie. Polecam z całego serca
    Ps. W całym Orzyszu nigdzie nie było budyniu truskawkowego .

  3. Bożena Chorążewicz pisze:

    Na obrazku z produktami na ciasto stoi masło, natomiast w przepisie nie jest podana ilość masła.

  4. Bonia pisze:

    Właśnie będę miala urodziny wnuka. Przepis jak znalazł. Ufam,że sobie poradzę. Ciasto wygląda znakomicie i smakowicie.

  5. PanNat pisze:

    MAm pytanie jesli mam piekarnik tylko gora albo tylko dol to w jakiej temperaturze piec i ile czasu?
    Pozdrawiam i sledze wszystkie przepisy!:)))))

  6. Halina pisze:

    Napewno upiekę wnuczkom, wygląda apetycznie i tak samo smakuje.

  7. Karla pisze:

    Ja robię z budyniem śmietankowym i malinami. Pycha! 😀

  8. Judyta pisze:

    Zrobię na chrzciny mojego synka 🙂 Wygląda tak smacznie 🙂 Pozdrawiam Was:)

  9. Klaudyna pisze:

    Robie podobne, ale z budyniem waniliowym i jagodami 🙂 teraz wypróbuję z truskawkami

  10. Marzena pisze:

    Kurcze chyba nie wyjdzie masa zrobiła mi się płynna, nie wiem co poszło nie tak, białka były dobrze ubite… Trudno może następnym razem wyjdzie

  11. Kasia pisze:

    Abmam pytanie można zamiast masła dac margarynę?

  12. Monika pisze:

    A czy można tą piankę włożyć na surowe ciasto na spodzie i piec tak jak w przepisie?

  13. Dorota pisze:

    Czy ciasto wyjdzie w wersji z innymi owocami, a jeśli tak to jakimi? Bardzo chciałabym zrobić to ciasto w weekend ale obawiam się, że truskawki do tego czasu będą już trudno dostępne

  14. Aga Rozmyslak pisze:

    Wygląda wspaniale Jutro muszę tylko skoczyć do polskiego sklepu po budyń. Dziękuję malzonce za ten prosty przepis

  15. Lilia pisze:

    Ciasto wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje. Mam pytanie czy ciasto można piec termoobiegiem. Pozdrawiam

  16. Lilia Boczek pisze:

    Ciasto wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje. Mam pytanie czy ciasto można piec termoobiegiem. Pozdrawiam

  17. Marta pisze:

    Zrobilam zgodnie z przepisem i wyszlo pyszne 🙂 nastepnym razem uzyje jagod, bedzie ciekawie wygladac 🙂

  18. Ania pisze:

    Właśnie piecze się moje ciasto, ale musiałam drugi raz robić masę ponieważ za pierwszym razem zrobiła mi się płynna masa. Robiłam wszystko wg przepisu. Moja mama mówi że to przez budyń cukrem . Za drugim razem użyłam bez budyniu bez cukru i masa wysła aksamitna, ale niestety budyń waniliowy do tego niemiecki więc zobaczymy jak będzie smakował. Jeszcze jedno pytanie czy wszystkie składniki miały być do końca miksowane? Czy od któregoś składnika już tylko wymieszane?

  19. Marta pisze:

    Co mogłam zrobić nie tak, krem wyszedł płynny białka były ubite dobrze,a po dodaniu oleju zrobiło się płynne. Może potem trzeba mieszać recznie a nie mikserem.

  20. Ania pisze:

    Dlaczego pianka opadła mi po wyschnięciu?

  21. Ewa pisze:

    Zrobiłam ciasto, właściwie się udało, chociaż pianka nie jest taka wysoka, jak u Pani Bogusi 🙁 białko ubiło się rewelacyjnie i dopiero, jak strumyczkiem dodawałam olej, wszystko siadło i było do wylania na ciasto, a nie do wyłożenia, jak na zdjęciach. Nie wiem, co poszło nie tak. Czy mogę prosić o podanie wagowych wartości składników, bo z tymi szklankami to nie zawsze się zgadza. Pozdrawiam serdecznie

  22. Iza pisze:

    Czy to ciasto lepiej upiec dzień przed podaniem, czy w dniu serwowania?
    Wygląda tak cudownie, że nie mogę się już doczekać, aż, zagości jutro u mnie

  23. Edyta pisze:

    Olej nie był potrzebny robiłam według przepisu czyli strumieniowo A tu lipa.samo białko trochę cukru pudru i budyń wystarczy A tu olej zepsuł.

  24. Edytka_f pisze:

    U mnie rowniez po wyłączeniu piekarnika zaraz zaczęła pianka bardzo opadac. A tak pięknie wyglądalo. Nie wiem co jest powodem. Dodalam budyn z cukrem.

  25. Gosia pisze:

    Czy miarka 1 szklanka to 200ml, czy 250ml? 🙂

  26. Dorota Krause pisze:

    Mi też krem wyszedł brdziej płynny niż puszysty. Co robię nie tak. A wszystko jest według przepisu.

    • Jakub Kuroń pisze:

      Ciężko powiedzieć, przyczyn może być kilka. Białka muszą być solidnie ubite na sztywną pianę. Białka nie mogą zawierać nawet odrobiny żółtka. Najlepszy efekt uzyskasz ubijając białka w temperaturze pokojowej. Kiedy dodajesz pozostałe składniki rób to powoli, a potem jeszcze kilka minut miksuj. Ten etap wymaga trochę cierpliwości i dokładności.

  27. Monika pisze:

    Czym mogę zastąpić olej roślinny?

  28. Dorota pisze:

    Przepis jest genialny, a ciasto zniknęło w jedno niedzielne popołudnie 🙂 Dodam, że dzięki temu przepisowi trafiłam na tą stronę i od tej chwili będę tu częstym gościem. Pozdrawiam 🙂

  29. Ewelina pisze:

    Dzięki za przepis:) rewelacja .. u mnie już jest na stałej liście… a zamiast truskawek w sezonie malinowym można dac maliny 🙂 zamiast masła dałam margarynę kasie

  30. Halina pisze:

    Zrobilam☺Ciasto rewelacja, wszystkim smakowało.Mnie też nie wyszła taka piękna pianka jak Pani Bogusi, ale i tak było wyśmienite.
    Pozdrawiam.

  31. Magda pisze:

    Piankę robiłam dwa razy i obydwie zrobiły się płynne. Białka ubite na sztywno tak że do góry nogami miske można było odwrócić. Za drugim razem nawet nie wlewałam a kapałam olejem,nie wiem czy z 10ml wlałam a i tak się upłynniło 🙁

  32. Magda pisze:

    Tego samego co w linku, dr.Oetker malinowy, drugi kupiłam ale o smaku śmietankowym bo malinowego nie było

  33. Magda pisze:

    Były bo tegi samego dnia je kupiłam i dłuższą chwile leżały nim je zaczęłam ubijać. Jak to się mówi do trzech razy sztuka.

  34. Adusia pisze:

    Te wszystkie przepisy są wspaniałe, ale brakuje mi informacji o ich kaloriach. Czy myślicie , że taka informacje udałoby się zamieścić przy przepisach. A może już są tylko przeoczyłem gdzieś . Pozdrawiam.

  35. RudaSowa pisze:

    Może to bedzie moje pierwsze ciasto w życiu? Jakoś temay ciast unikam jak sie da… Mama piecze przepyszne ciasta, nawet mój chlopak!!! Ja 10 razy wolę robic obiady =) no ale… Jak zjemy ” fale Dunaju ” to spróbuję zrobic to truskawkowe cudo =) jak sie uda, to pochwalę się na Instagramie =)
    Cieplutko pozdrawiam!! Uwielbiam Was =)

  36. Justyna pisze:

    A ja zrobilam z budyniem waniliowym i rabarbarem

  37. Aga pisze:

    Znalazłam właśnie odpowiednie ciasto na 40 urodziny mojego ukochanegomam nadzieję że mi wyjdzie pozdrawiam

    • Jakub Kuroń pisze:

      Na pewno wyjdzie, zawsze wychodzi 🙂 W razie jakichkolwiek pytań jestem do dyspozycji.

      Pozdrów męża i złóż mu życzenia od całego klanu Kuroniów.

  38. Mama.2.synkufff pisze:

    Po poście na insta musiałam pobrać kolejny przepis…i zabieram się do roboty bo już mi się chce gryza

  39. Maria pisze:

    Mam budyń Winiary o wadze 60g a ten że zdjęcia ma 40g ! Mam pytanie czy mam użyć go w takim razie mniej czy wsypać cały???

  40. Maria pisze:

    Dziękuję i też pozdrawiam

  41. Ala pisze:

    Ciasto w smaku pyszne, ale faktycznie ta piana / krem opada po dodaniu jakiegokolwiek tłuszczu.

  42. Karozosia pisze:

    Czy można użyć mrożonych owoców?

  43. Asia pisze:

    Dobry wieczór mam zapytanie esencja waniliowa to można dodać olejek waniliowy?

  44. Asia pisze:

    A czy można zamiast truskawek dodać rabarbar? 🙂

  45. Ania pisze:

    Witam. Nie mam budyniu malinowego, ale chciałabym żeby masa była różowa. Co zrobić? Mam dwa pomysły, pierwszy to dodać odrobinę soku malinowego a drugi dodać różowego barwnika. Co myślicie?

  46. Ania pisze:

    Mam domowy 🙂 dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam !!!!

  47. Ania pisze:

    Olej roślinny to inaczej olej rzepakowy? Tylko mam rzepakowy mogę taki dodać?

  48. Gosia pisze:

    Robiłam kilka razy mam problem z tą pianką bo opada ale dopracuje

  49. Ania pisze:

    Kurcze przez przypadek dodalam cukier zwykły 4 łyżki zamiast cukru pudru czy może tak być?

  50. Monika pisze:

    Panie Jakubie, już kilka razy próbowałam ubić pianę z olejem, dopuki go nie dodam jest ok, sztywna piękna piana, olej dolewam małą łyżeczką powolutku, a wychodzi mi “woda”, nedmienię, że ubijam mikserem, i czy 5 czy 10 minut, efekt ten sam, dramat 🙁

  51. Monika pisze:

    dodam, że budyń a nawet dwa 🙂 te same, których użyła autorka przepisu, jajka świerze, białka bez żółtek, temperatura pokojowa, może przy dodawaniu oleju włączyć mikser na niższe obroty, nie mam pomysłu; czytałam wszystko powyżej, staram się, a i tak lipa 🙁 a u małżonki przecudnej urody piana, zazdraszczam

  52. Bodzienka pisze:

    Witam.Ja dzisiaj spróbowałam upiec to ciasto.Z pianą była porażka dopóki nie dałam oleju to było ok.I doszłam do wniosku ze następnym razem po dodaniu oleju,lekko tylko całość wymieszam może wtedy nie zrobi się woda …pozdrawiam

  53. TENIA pisze:

    świetnie wygląda ,dziś upieke zobaczę czy się uda ,,dziekuje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję