menu

Kokosanki. Przepis krok po kroku.

Jest taki rodzaj ciastek, na który od czasu do czasu nachodzi mnie niesłychana wręcz ochota: Kokosanki.

 

Klasyka polskich wypieków, królują na naszych stołach i towarzyszą kawie od kilkudziesięciu lat. Nie ma w Polsce osoby, która kokosanek nie próbowała. Chyba, że ktoś jest uczulony na wiórki kokosowe, wtedy jest usprawiedliwiony.

 

Do przygotowania tych pyszności potrzebnych jest pięć zupełnie podstawowych składników, które każdy znajdzie w domu. Jeżeli w domu zabraknie to wizyta w najbliższym „spożywczaku” załatwi sprawę. Przygotowując kokosanki można zagospodarować białka jajek, ponieważ żółtka zużyliśmy do jakiegoś innego dania. Czas przygotowania to jakieś 15 minut plus 25 minut pieczenia i w 40 minut mamy całą blachę cudownych ciasteczek.

 

W kokosankach uwielbiam ich strukturę to, że są delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie, lekko ciągnąc w środku. W smaku słodkie z lekką orzechową nutą, kapitalnie pasują do popołudniowej kawy. Dobrze też się przechowują, najlepiej trzymać je w pojemniku na ciastka z pokrywą, wtedy najdłużej zachowują świeżość.

 

Można je szprycować na blachę z worka cukierniczego w ładne różyczki ale my poszliśmy na łatwiznę i użyliśmy małej łyżki do lodów i tak wyszło całkiem zacnie. 

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku na idealne kokosanki.

 

Do przygotowania kokosanek potrzebujesz tylko 5 składników. Oto one:

 

  • 5 białek
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 50 g rozpuszczonego masła

 

 Białka ubij z cukrem i solą na sztywną pianę. 

 

Następnie do ubitej piany dodaj wiórki kokosowe cały czas mieszając na wolnych obrotach.

 

Gdy wiórki będą już wymieszane z białkami dodaj rozpuszczone, ale nie gorące masło. Wymieszaj razem. 

Kokosanki uformuj dowolnie. Możesz w dłoniach ulepić kulkę i rozpłaszczyć ją na blasze lub tak jak ja użyć łyżki do lodów. Pamiętaj, aby ciastka układać zawsze na papierze do pieczenia. Piecz w 170 °C przez 20-25 minut. Po upieczeniu kokosanki powinny być złociste i chrupiące!  

 

Smacznego! 

 

Oto więcej moich przepisów na Ciasta i ciastka

22 odpowiedzi na “Kokosanki. Przepis krok po kroku.”

  1. zeta napisał(a):

    Dobry przepis, mam białka od chruścików, wykorzystam. Podoba mi się sposób jak można wykorzystać łyżkę do lodów, ziemniaków.

  2. EwaM napisał(a):

    Przepyszne. Dziękuję za przepis. Już chciałam fotkę wstawiać..ale nie ma takiej opcji (?).

  3. Aldi napisał(a):

    Mam 6 białek (( jak zmienić proporcje ??? jutro zrobię prawnusiowi niespodziankę )

  4. Tomek napisał(a):

    Dziś z Żoną upiekliśmy. Są pyszne!

  5. Dominika napisał(a):

    Czy białko ubije się na sztywno z ksylitolem?

  6. Lucyna (nadzieja11) napisał(a):

    Bardzo dziękuję za przepis…przepyszne

  7. Anna napisał(a):

    A z cukrem brzoziwym ubije białka?

  8. Beata napisał(a):

    Moje siedzą w piecu.. Dół się szybko przypiekl i nie wiem czy coś z nich będzie…

  9. Aneta napisał(a):

    Mam tylko 250gr wiurkow musze odiac jedno bialko?

  10. Aneta napisał(a):

    .Wyszly sa pyszne Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję