Jest taki rodzaj ciastek, na który od czasu do czasu nachodzi mnie niesłychana wręcz ochota: Kokosanki.
Klasyka polskich wypieków, królują na naszych stołach i towarzyszą kawie od kilkudziesięciu lat. Nie ma w Polsce osoby, która kokosanek nie próbowała. Chyba, że ktoś jest uczulony na wiórki kokosowe, wtedy jest usprawiedliwiony.
Do przygotowania tych pyszności potrzebnych jest pięć zupełnie podstawowych składników, które każdy znajdzie w domu. Jeżeli w domu zabraknie to wizyta w najbliższym „spożywczaku” załatwi sprawę. Przygotowując kokosanki można zagospodarować białka jajek, ponieważ żółtka zużyliśmy do jakiegoś innego dania. Czas przygotowania to jakieś 15 minut plus 25 minut pieczenia i w 40 minut mamy całą blachę cudownych ciasteczek.
W kokosankach uwielbiam ich strukturę to, że są delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie, lekko ciągnąc w środku. W smaku słodkie z lekką orzechową nutą, kapitalnie pasują do popołudniowej kawy. Dobrze też się przechowują, najlepiej trzymać je w pojemniku na ciastka z pokrywą, wtedy najdłużej zachowują świeżość.
Można je szprycować na blachę z worka cukierniczego w ładne różyczki ale my poszliśmy na łatwiznę i użyliśmy małej łyżki do lodów i tak wyszło całkiem zacnie.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku na idealne kokosanki.
Białka ubij z cukrem i solą na sztywną pianę.
Następnie do ubitej piany dodaj wiórki kokosowe cały czas mieszając na wolnych obrotach.
Gdy wiórki będą już wymieszane z białkami dodaj rozpuszczone, ale nie gorące masło. Wymieszaj razem.
Kokosanki uformuj dowolnie. Możesz w dłoniach ulepić kulkę i rozpłaszczyć ją na blasze lub tak jak ja użyć łyżki do lodów. Pamiętaj, aby ciastka układać zawsze na papierze do pieczenia. Piecz w 170 °C przez 20-25 minut. Po upieczeniu kokosanki powinny być złociste i chrupiące!
Smacznego!
Oto więcej moich przepisów na Ciasta i ciastka
Dobry przepis, mam białka od chruścików, wykorzystam. Podoba mi się sposób jak można wykorzystać łyżkę do lodów, ziemniaków.
Bardzo nie lubimy marnować jedzenia. A z białkiem ludzie często mają problem.
Przepyszne. Dziękuję za przepis. Już chciałam fotkę wstawiać..ale nie ma takiej opcji (?).
Wstaw proszę zdjęcie na moim fb https://m.facebook.com/kuron.jakub/ na stronie natomiast pomyśle nad wstawianiem zdjęć. Pozdrawiam
Mam 6 białek (( jak zmienić proporcje ??? jutro zrobię prawnusiowi niespodziankę )
Nic nie zmieniaj dodaj 6 białek. Ewentualnie jeśli stwierdzisz, że masa jest za rzadka dodaj ok 30 – 40 g więcej wiórków kokosowych.
Dziękuję )))) pokażę fotki )))
Dziś z Żoną upiekliśmy. Są pyszne!
Dzięki za komentarz. Polecam inne swoje przepisy 🙂 Pozdrawiam
Czy białko ubije się na sztywno z ksylitolem?
Tak ubijesz. 🙂
Bardzo dziękuję za przepis…przepyszne
Bardzo nam miło!
A z cukrem brzoziwym ubije białka?
Tak ubijesz.
Moje siedzą w piecu.. Dół się szybko przypiekl i nie wiem czy coś z nich będzie…
Mam tylko 250gr wiurkow musze odiac jedno bialko?
Jak odejmiesz 1 białko powinno być OK Anetko. W razie czego pisz 🙂 Pozdrawiam
Dziekuje
Zawsze do usług. Daj znać w komentarzu jak wyszło 🙂
.Wyszly sa pyszne Pozdrawiam
Super. Polecam się na przyszłość 🙂 Pozdrawiam
Są przepyszne polecam ten przepis
Beato bardzo mi miło! Pozdrawiam
A czy musi być masło czy może być margaryna do pieczenia
Jeśli nie masz masła może być margaryna.
Drogi Jacku! W swojej naiwności sądziłam,że margaryna zdobi półki sklepowe. Wierzyłam w dużą świadomość ludzi ( margarynę wyrzuć za okno). No cóż nawet kucharze idą na skróty. Pozdrawiam.
P.S. Kokosanki w piecu, wyglądają apetycznie.
Mam na imię Jakub i nie używam w mojej kuchni margaryny.
Przepyszne Nakładałam łyżką do lodów, wyszły idealne. Polecam
Cieszę się, że wszystko się udało, a kokosanki smakowały!
Witam. A czy ciasteczka beda rownie pyszne piecząc na termoobiegu? Grzalka dolna nie dziala eh.
Myślę, że powinno się udać, tylko gdy będziesz piekła z termoobiegiem zmniejsz temperaturę o jakieś 20 stopni.
A jak zrobić aby kokosanki upiec w tortownicy w formie ciasta? W jakiej temperaturze i przez jaki czas piec? A może zmodyfikować coś w składnikach?
Marta,
Nie próbowałem upiec kokosanek w tortownicy i wolę nie wprowadzić w błąd. Nawet przy dużym doświadczeniu kuchennym takie modyfikacje z “głowy” mogą namieszać.
I potem tylko szkoda składników.
Margaryna tylko dla Gagarina
Ale w przepisie nie ma margaryny???