menu

Kokosanki. Przepis krok po kroku.

Jest taki rodzaj ciastek, na który od czasu do czasu nachodzi mnie niesłychana wręcz ochota? To Kokosanki.

 

Klasyka polskich wypieków, królują na naszych stołach i towarzyszą kawie od kilkudziesięciu lat. Nie ma w Polsce osoby, która kokosanek nie próbowała. Chyba, że ktoś jest uczulony na wiórki kokosowe, wtedy jest usprawiedliwiony.

 

Do przygotowania tych pyszności potrzebnych jest pięć zupełnie podstawowych składników, które każdy znajdzie w domu. Jeżeli w domu zabraknie to wizyta w najbliższym „spożywczaku” załatwi sprawę. Przygotowując kokosanki można zagospodarować białka jajek, ponieważ żółtka zużyliśmy do jakiegoś innego dania. Czas przygotowania to jakieś 15 minut plus 25 minut pieczenia i w 40 minut mamy całą blachę cudownych ciasteczek.

 

W kokosankach uwielbiam ich strukturę to, że są delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie, lekko ciągnąc w środku. W smaku słodkie z lekką orzechową nutą, kapitalnie pasują do popołudniowej kawy. Dobrze też się przechowują, najlepiej trzymać je w pojemniku na ciastka z pokrywą, wtedy najdłużej zachowują świeżość.

 

Można je szprycować na blachę z worka cukierniczego w ładne różyczki ale my poszliśmy na łatwiznę i użyliśmy małej łyżki do lodów i tak wyszło całkiem zacnie. 

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku na idealne kokosanki.

 

Do przygotowania kokosanek potrzebujesz tylko 5 składników. Oto one:

 

  • 5 białek
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 50 g rozpuszczonego masła

 

 Białka ubij z cukrem i solą na sztywną pianę. 

 

Następnie do ubitej piany dodaj wiórki kokosowe cały czas mieszając na wolnych obrotach.

 

Gdy wiórki będą już wymieszane z białkami dodaj rozpuszczone, ale nie gorące masło. Wymieszaj razem. 

 

Kokosanki uformuj dowolnie. Możesz w dłoniach ulepić kulkę i rozpłaszczyć ją na blasze lub tak jak ja użyć łyżki do lodów. Pamiętaj, aby ciastka układać zawsze na papierze do pieczenia. Piecz w 170 °C przez 20-25 minut. Po upieczeniu kokosanki powinny być złociste i chrupiące!  

 

Smacznego! 

 

Oto więcej moich przepisów na Ciasta i ciastka

50 odpowiedzi na “Kokosanki. Przepis krok po kroku.”

  1. zeta pisze:

    Dobry przepis, mam białka od chruścików, wykorzystam. Podoba mi się sposób jak można wykorzystać łyżkę do lodów, ziemniaków.

  2. EwaM pisze:

    Przepyszne. Dziękuję za przepis. Już chciałam fotkę wstawiać..ale nie ma takiej opcji (?).

  3. Aldi pisze:

    Mam 6 białek (( jak zmienić proporcje ??? jutro zrobię prawnusiowi niespodziankę )

  4. Tomek pisze:

    Dziś z Żoną upiekliśmy. Są pyszne!

  5. Dominika pisze:

    Czy białko ubije się na sztywno z ksylitolem?

  6. Lucyna (nadzieja11) pisze:

    Bardzo dziękuję za przepis…przepyszne

  7. Anna pisze:

    A z cukrem brzoziwym ubije białka?

  8. Beata pisze:

    Moje siedzą w piecu.. Dół się szybko przypiekl i nie wiem czy coś z nich będzie…

  9. Aneta pisze:

    Mam tylko 250gr wiurkow musze odiac jedno bialko?

  10. Aneta pisze:

    .Wyszly sa pyszne Pozdrawiam

  11. Beata pisze:

    Są przepyszne polecam ten przepis

  12. Mycha pisze:

    A czy musi być masło czy może być margaryna do pieczenia

  13. Szczęściara pisze:

    Drogi Jacku! W swojej naiwności sądziłam,że margaryna zdobi półki sklepowe. Wierzyłam w dużą świadomość ludzi ( margarynę wyrzuć za okno). No cóż nawet kucharze idą na skróty. Pozdrawiam.
    P.S. Kokosanki w piecu, wyglądają apetycznie.

  14. Dorota pisze:

    Przepyszne Nakładałam łyżką do lodów, wyszły idealne. Polecam

  15. Ja pisze:

    Witam. A czy ciasteczka beda rownie pyszne piecząc na termoobiegu? Grzalka dolna nie dziala eh.

  16. Marta pisze:

    A jak zrobić aby kokosanki upiec w tortownicy w formie ciasta? W jakiej temperaturze i przez jaki czas piec? A może zmodyfikować coś w składnikach?

    • Jakub Kuroń pisze:

      Marta,

      Nie próbowałem upiec kokosanek w tortownicy i wolę nie wprowadzić w błąd. Nawet przy dużym doświadczeniu kuchennym takie modyfikacje z “głowy” mogą namieszać.
      I potem tylko szkoda składników.

  17. Iguszka pisze:

    Margaryna tylko dla Gagarina

  18. Dorota pisze:

    Kto nie lubi kokosu może dodać mielone orzechy Wychodzą równie pyszne ☺Tak właśnie próbowałam bo nie miałam kokosuPozdrawiam przepis super

  19. Agnieszka pisze:

    Dziś robiłam i są Przepyszne

  20. Arek pisze:

    No wprost przepyszne

  21. Em pisze:

    A co można zrobić z 5 żółtek…?

  22. Magda pisze:

    Kokosanki wyszły pyszne… A u nas schodzą w dużej ilości zanim się obejrzę

  23. Anna pisze:

    Bardzo dziekuje za przepis. Da sie zrobic z malym dzieckiem i wychodza pyszne! 🙂

  24. Gosia pisze:

    Witam,
    Czy bialka musza byc schlodzone ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję