menu

Lody z wyciskarki wolnoobrotowej

 

 

Przyznam szczerze, gdy dowiedziałem się że z wyciskarki wolnoobrotowej można przygotować lody, lekko w to powątpiewałem. Kiedy staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami wyciskarki 4Swiss Swan BM 105, postanowiłem powiedzieć SPRAWDZAM. W końcu Lody z wyciskarki wolnoobrotowej jako zdrowa przekąska dla dzieci lub sposób na ochłodę w gorący dzień, to brzmi zacnie 🙂

 

Pysznie owocowy poligon kulinarny

 

Uwielbiam testować nowe przepisy i metody kulinarne, dlatego to zadanie przyjąłem z uśmiechem na ustach. W końcu najwyżej mogę się czegoś nowego nauczyć 😉 Jak pewnie zdążyliście zauważyć, ostatnio bardzo dużo eksperymentuje z wyciskarką 4Swiss Swan BM105. Okazało się, że jej zastosowanie wiele dalej wybiega poza soki owocowe i warzywne. Możecie się o tym przekonać chociażby ze wpisu o Plackach z pulpy owocowej KLIKNIJ TU, które okazały się fenomenalne. Zabrałem się zatem do roboty. Zakupiłem moje ulubione mango z półki zgarnąłem ostatnią marakuje i udałem się do domu testować. Przygotowałem dwie wersje smakowe: mango-marakuja i malina z serkiem waniliowym. Obie wersje wyszły przepyszne, a cała praca zajęła dosłownie kilkanaście minut. Jedyna o czym trzeba pamiętać to zmrozić zawczasu owoce i zamontować specjalnie przygotowane gładkie sito, które znajdziesz w zestawie dołączonym do urządzenia.

 

 

 
Sorbet z mango z prażonymi migdałami

 

 
Składniki:

 

  • 2 dojrzałe duże mango
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1-2 marakuje

 

Przygotowanie:

 

Mango przetnij na pół wzdłuż na pół omijając pestkę. Owoc obierz ze skórki, pokrój w kostkę i zamroź. W międzyczasie upraż migdały na suchej patelni, aż się zrumienią. Zamrożone mango wrzucaj stopniowo do wlotu wyciskarki. Powstały sorbet możesz nakładać od razu do miseczek lub pucharków. Ja postanowiłem przełożyć masę do pojemnika i jeszcze trochę zmrozić. Sorbet nałożyłem łyżką do lodów, podałem z prażonymi migdałami i miąższem marakui.

 

Lody z serka waniliowego z malinami

 

 
Składniki:

 

  • 300 g malin
  • 2 serki waniliowe, około 280 g
  • borówki amerykańskie do dekoracji i figa
  • ew. miód lub syrop z agawy do dosłodzenia

 

Przygotowanie:

 

 

Maliny i serki waniliowe zamroź. Zamrożone składniki wrzucaj stopniowo do wlotu wyciskarki. Powstały sorbet możesz nakładać od razu do miseczek lub pucharków. Ja postanowiłem przełożyć masę do pojemnika i jeszcze trochę zmrozić. Lody nałożyłem łyżką do lodów, podałem z borówkami amerykańskimi i cząstkami figi. Jeżeli maliny są bardzo kwaśne, lody można polać płynnym miodem lub syropem z agawy.

 

Każdemu posiadaczowi wyciskarki wolnoobrotowej polecam przygotowanie lodów z wyciskarki wolnoobrotowej. Rezultat przerośnie Wasze najśmielsze oczekiwania. Intensywny owocowy smak i przyjemne orzeźwienie gwarantowane. A jeżeli zastanawiacie się nad kupnem wyciskarki wolnoobrotowej to dobrze się składa.

 

 

Kod rabatowy

 

 

Przy okazji mamy dla Was niespodziankę 🙂 Z kodem rabatowym JAKUBKURON wyciskarkę o wartości 2499 zł zakupicie za 2050 zł!!! LINK DO SKLEPU w którym dokonacie zakupu. Ponadto w prezencie otrzymacie upominek, książkę z przepisami na soki 🙂A to jeszcze nie koniec! Kod rabatowy upoważnia również do zniżki na wyciskarkę z linii BM101 Geneve dostępną w 13 kolorach – cena regularna to 2399 zł – na mocy kodu 1699 zł. My z Bogusią planujemy podarować ten model naszym przyjaciołom w prezencie. Dzięki bogatej palecie kolorów tego modelu z łatwością dobierzecie odpowiedni odcień do Waszej kuchni.

 

Mam nadzieję, że mój przepis na Lody z wyciskarki wolnoobrotowej 4Swiss Swan BM 105 przypadną Wam do gustu. Cały czas eksperymentuje, wyciskam i przecieram. Robię desery, lody i mleka roślinne. Już niedługo podzielę się kolejną porcją przepisów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję