menu

Łosoś w klarowanej galarecie. Przepis krok po kroku.

Łosoś w klarowanej galarecie – przepis na danie idealne na Świąteczny stół! 

 

Łosoś w klarowanej galarecie. Składniki:

 

  • 700 g filetu z łososia ze skórą
  • 2 marchewki obrane i pokrojone w mniejsze kawałki
  • 1 kawałek pora
  • ćwiartka selera obrana i pokrojona w mniejsze kawałki
  • 1 pietruszka obrana i pokrojona w mniejsze kawałki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • 100 ml wina b. półwytrawnego
  • 3 jajka na twardo do dekoracji
  • 1 surowe białko jajka
  • 100 g groszku zielonego mrożonego lub z puszki
  • sałata w doniczce 3 rodzaje, do dekoracji
  • listki natki pietruszki, do dekoracji
  • 1 liść laurowy i 1 ziele angielskie
  • sól

 

Sposób przygotowania:

 

Do garnka wrzuć: marchewkę, pietruszkę, selera, pora, liść laurowy i ziele angielskie. Wlej 1 l wody i wino, gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu. Łososia podziel na 7 kawałków. Dodaj rybę do warzyw, posól i gotuj przez 10 minut.

 

Po tym czasie, delikatnie wyjmij rybę na talerz. Wywar odcedź i odstaw do wystygnięcia. Białko lekko podbij rózgą i dodaj do wystudzonego wywaru. Zacznij podgrzewać, aż białko się zetnie.

 

Wywar przecedź, najlepiej przez pieluchę tetrową, odstaw do wystygnięcia. Do bazy na galaretę, dodaj żelatynę i podgrzej całość do około 50°C, aż się rozpuści. Odstaw auszpik i zajmij się rybą.

 

Zdejmij z łososia skórę i poukładaj kawałki na półmisku. Na każdy kawałek ryby, połóż kawałek cytryny i natki pietruszki. Pomiędzy poukładaj groszek, sałatę, plasterki marchewki (z gotowania wywaru) oraz jaja na twardo. Całość zalej delikatnie, tężejącą galaretą. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż całkiem stężeje.

 

Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Ci do gustu. Chętnie przeczytam Twoją opinię w komentarzu. 

Po inne moje Świąteczne przepisy zapraszam do zakładki BOŻE NARODZENIE 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję