X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 kg bakłażanów
  • 400 g grzybów (mogą być prawdziwki, kurki lub pieczarki)
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 125 ml śmietany
  • kilka łyżek tartej bułki
  • 6 łyżek oleju
  • natka pietruszki, świeży koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Bakłażany myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy. Solimy połówki i odstawiamy na pół godziny żeby puściły sok, potem płuczemy je i osuszamy. Grzyby czyścimy, kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy razem na oleju: cebulę, miąższ z bakłażanów oraz grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koperek, tartą bułkę i jajo. Mieszamy. Farszem napełniamy bakłażany i układamy w żaroodpornym, naczyniu, dodajemy 3 łyżki oleju i kilka łyżek wody. Zapiekamy przez pół godziny w temperaturze 180ºC. Pod koniec zapiekania polewamy śmietaną.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również