menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Mięso myjemy, osuszamy i moczymy w zsiadłym mleku lub w serwatce przez co najmniej 2 godziny. Po osączeniu nacieramy posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem i kroimy w dużą kostkę. Brytfankę smarujemy tłuszczem, wkładamy do niej mięso, na wierzch kładziemy osączoną fasolę, posypujemy solą, kminkiem i pieprzem. Zalewamy potrawę wywarem i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200ºC.

ocena:

Baranina z fasolą

składniki

  • 1 kg baraniny (udźca, mostka)
  • 2 szklanki perłowej białej fasoli
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 1 l zsiadłego mleka lub serwatki
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Mięso myjemy, osuszamy i moczymy w zsiadłym mleku lub w serwatce przez co najmniej 2 godziny. Po osączeniu nacieramy posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem i kroimy w dużą kostkę. Brytfankę smarujemy tłuszczem, wkładamy do niej mięso, na wierzch kładziemy osączoną fasolę, posypujemy solą, kminkiem i pieprzem. Zalewamy potrawę wywarem i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję