menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby płuczemy, moczymy co najmniej 2 godziny i gotujemy. Gdy ostygną drobno siekamy. Buraki myjemy, czyścimy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, po ostudzeniu ścieramy na grubej tarce. Warzywa płuczemy, obieramy i kroimy w pół plasterki i słupki, podsmażamy na oleju, zalewamy wywarem i gotujemy z przyprawami na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy posiekane grzybki, buraki, wywar z grzybów i śmietanę wymieszaną z mąką, zagotowujemy. Doprawiamy i podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz osobno ugotowanymi ziemniakami.

ocena:

Barszcz litewski

składniki

  • 2 l wywaru
  • 500 ml zakwasu
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 marchew, kawałek selera, 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • kilka łyżek oleju
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, cukier
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby płuczemy, moczymy co najmniej 2 godziny i gotujemy. Gdy ostygną drobno siekamy. Buraki myjemy, czyścimy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, po ostudzeniu ścieramy na grubej tarce. Warzywa płuczemy, obieramy i kroimy w pół plasterki i słupki, podsmażamy na oleju, zalewamy wywarem i gotujemy z przyprawami na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy posiekane grzybki, buraki, wywar z grzybów i śmietanę wymieszaną z mąką, zagotowujemy. Doprawiamy i podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz osobno ugotowanymi ziemniakami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję