menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Botwinkę dokładnie czyścimy i myjemy, kroimy, zalewamy dwiema szklankami wywaru. Dodajemy masło, sok z cytryny, sól i gotujemy. Wlewamy do pozostałej części wywaru. Śmietanę mieszamy z mąką i dolewamy do gotującej się zupy. Na koniec wsypujemy posiekaną zieleninę i pokrojone na cząstki jaja na twardo. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami.

ocena:

Botwinka

składniki

  • 2 l wywaru lub wody
  • 600 g botwinki
  • 250 ml śmietany
  • 4 jaja ugotowane na twardo – jedno na osobę
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • po pęczku: koperku, szczypiorku i pietruszki
  • sól, cukier, sok z cytryny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Botwinkę dokładnie czyścimy i myjemy, kroimy, zalewamy dwiema szklankami wywaru. Dodajemy masło, sok z cytryny, sól i gotujemy. Wlewamy do pozostałej części wywaru. Śmietanę mieszamy z mąką i dolewamy do gotującej się zupy. Na koniec wsypujemy posiekaną zieleninę i pokrojone na cząstki jaja na twardo. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję