menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczone i umyte mięso zalewamy zimną wodą i stawiamy garnek na ogniu. Powoli doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy minimum godzinę. Szumujemy. Dodajemy umytą włoszczyznę, liść laurowy i jagody jałowca. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.Na koniec solimy pieprzymy do smaku. Całość przecedzamy do innego garnka przez sito wyłożone gęstą gazą. Można podawać z makaronem, zielonym groszkiem, pokrojonym w paseczki mięsem z dziczyzny. Bulionu możemy też użyć jako podstawy do przygotowania innych zup oraz sosów.

ocena:

Bulion z dziczyzny

składniki

  • 2 l wody
  • 700 g chudego mięsa z sarny, jelenia, zająca lub królika
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • kilka rozgniecionych jagód jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 2–3 ziarna jałowca
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczone i umyte mięso zalewamy zimną wodą i stawiamy garnek na ogniu. Powoli doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy minimum godzinę. Szumujemy. Dodajemy umytą włoszczyznę, liść laurowy i jagody jałowca. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.Na koniec solimy pieprzymy do smaku. Całość przecedzamy do innego garnka przez sito wyłożone gęstą gazą. Można podawać z makaronem, zielonym groszkiem, pokrojonym w paseczki mięsem z dziczyzny. Bulionu możemy też użyć jako podstawy do przygotowania innych zup oraz sosów.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję