poziom skomplikowania:
Bakłażany kroimy w kostkę o boku 2 cm., solimy i odstawiamy na 30 minut, aby straciły goryczkę. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na części oliwy, przekładamy do garnka, w którym będziemy przygotowywać całe danie. Na patelni uzupełniamy oliwę i przesmażamy bakłażany. Przekładamy je do garnka. Podobnie postępujemy z pokrojonym w kawałki selerem oraz z odpestkowanymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami, które smażymy 10-15 minut. Wszystkie włożone do garnka warzywa delikatnie mieszamy i kilka minut razem smażymy. następnie dodajemy oliwki i połówki orzechów, doprawiamy octem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy. posypujemy kaparami i odstawiamy do schłodzenia. Podajemy na zimno
Caponata
składniki
poziom skomplikowania:
Bakłażany kroimy w kostkę o boku 2 cm., solimy i odstawiamy na 30 minut, aby straciły goryczkę. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na części oliwy, przekładamy do garnka, w którym będziemy przygotowywać całe danie. Na patelni uzupełniamy oliwę i przesmażamy bakłażany. Przekładamy je do garnka. Podobnie postępujemy z pokrojonym w kawałki selerem oraz z odpestkowanymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami, które smażymy 10-15 minut. Wszystkie włożone do garnka warzywa delikatnie mieszamy i kilka minut razem smażymy. następnie dodajemy oliwki i połówki orzechów, doprawiamy octem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy. posypujemy kaparami i odstawiamy do schłodzenia. Podajemy na zimno