menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szczaw płuczemy, usuwamy ogonki i dusimy na maśle pod przykryciem na małym ogniu. Gdy jest miękki przecieramy go lub miksujemy. Mleko roztrzepujemy razem ze śmietaną, dodajemy ostudzony przecier szczawiowy, pokrojone w cząstki jaja, posiekaną zieleninę. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami okraszonymi słoniną.

ocena:

Chłodnik szczawiowy

składniki

  • 500 ml wywaru
  • 1 l zsiadłego mleka
  • 250 ml śmietany
  • 200 g szczawiu
  • kilka łyżek masła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • koperek, szczypiorek
  • sól, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szczaw płuczemy, usuwamy ogonki i dusimy na maśle pod przykryciem na małym ogniu. Gdy jest miękki przecieramy go lub miksujemy. Mleko roztrzepujemy razem ze śmietaną, dodajemy ostudzony przecier szczawiowy, pokrojone w cząstki jaja, posiekaną zieleninę. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami okraszonymi słoniną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję