menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z obranych jabłek usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy i wraz z jabłkami kroimy w kostkę. Rodzynki płuczemy. Cebulę, jabłka i rodzynki podlewamy małą ilością wody i razem dusimy pod przykryciem. Gdy rodzynki i jabłka zmiękną dodajemy drobno posiekany imbir, pół szklanki octu i dusimy jeszcze przez 20 minut. Wtedy dodajemy resztę octu oraz cukier i szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, często mieszając jeszcze przez co najmniej pół godziny. Gdy sos zgęstnieje przekładamy go do salaterki lub wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem.  Chutney jabłkowy jest znakomitym dodatkiem do mięs.

ocena:

Chutney jabłkowy

składniki

  • 500 g jabłek (mogą być kwaśne)
  • ew. 100 g rodzynek
  • 1 cebula
  • kawałek świeżego imbiru
  • 250 ml białego octu winnego
  • 200 g cukru
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z obranych jabłek usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy i wraz z jabłkami kroimy w kostkę. Rodzynki płuczemy. Cebulę, jabłka i rodzynki podlewamy małą ilością wody i razem dusimy pod przykryciem. Gdy rodzynki i jabłka zmiękną dodajemy drobno posiekany imbir, pół szklanki octu i dusimy jeszcze przez 20 minut. Wtedy dodajemy resztę octu oraz cukier i szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, często mieszając jeszcze przez co najmniej pół godziny. Gdy sos zgęstnieje przekładamy go do salaterki lub wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem.  Chutney jabłkowy jest znakomitym dodatkiem do mięs.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję