menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże rozkruszamy, dodajemy odrobinę śmietany oraz łyżkę cukru. Rozcieramy składniki i rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po podrośnięciu dodajemy pozostałe składniki i siekamy je wszystkie nożem, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy ją w chłodne miejsce na co najmniej 6 godzin. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy i kroimy w prostokąty. Pieczemy 10 minut w nagrzanym do 220ºC piekarniku, aż nabiorą złotego koloru. Możemy przybrać je lukrem lub polewą i posypać siekanymi orzechami albo konfiturą.

ocena:

Ciasteczka maślane na drożdżach

składniki

  • 700 g mąki (ok. 4 szklanek)
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 250 ml śmietany
  • 4 żółtka
  • 20 g drożdży
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże rozkruszamy, dodajemy odrobinę śmietany oraz łyżkę cukru. Rozcieramy składniki i rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po podrośnięciu dodajemy pozostałe składniki i siekamy je wszystkie nożem, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy ją w chłodne miejsce na co najmniej 6 godzin. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy i kroimy w prostokąty. Pieczemy 10 minut w nagrzanym do 220ºC piekarniku, aż nabiorą złotego koloru. Możemy przybrać je lukrem lub polewą i posypać siekanymi orzechami albo konfiturą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję