menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciastka te możemy przygotować również w wersji wytrawnej bez cukru. Skwarki mielimy przez maszynkę lub, jeśli są miękkie drobniutko siekamy. Mieszamy w misce skwarki, cukier puder, mąkę i jaja. Wyrabiamy ciasto. Powinno być dość twarde. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wykrajamy z niego ciastka. Blachę wykładamy pergaminem, układamy ciastka i pieczemy je na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek, ale jeśli piekarnik jest dobrze nagrzany nie powinien przekroczyć 10 minut. Po wyjęciu ciastka układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.

ocena:

Ciastka ze skwarek – Mazowsze

składniki

  • 250 g gotowych skwarek
  • 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • dodatkowo cukier puder do posypania
  • ew. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciastka te możemy przygotować również w wersji wytrawnej bez cukru. Skwarki mielimy przez maszynkę lub, jeśli są miękkie drobniutko siekamy. Mieszamy w misce skwarki, cukier puder, mąkę i jaja. Wyrabiamy ciasto. Powinno być dość twarde. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wykrajamy z niego ciastka. Blachę wykładamy pergaminem, układamy ciastka i pieczemy je na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek, ale jeśli piekarnik jest dobrze nagrzany nie powinien przekroczyć 10 minut. Po wyjęciu ciastka układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję