menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zrób rozczyn z drożdży,  20 g cukru i 50 ml mleka. Najlepiej gdy wszystkie produkty będą w temperaturze pokojowej.

Pozostaw go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie do dużej misy przesiej mąkę, dodaj żółtka, resztę mleka, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Przełóż ciasto na dużą blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika do 50º C i ogrzewaj przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika. Wyrośniętą masę podziel na 3 równe części i uformuj z nich warkocz. Ułóż go w formie do pieczenia i piecz 30 minut w  180º C

 

ocena:

Domowa chałka

składniki

Rozczyn:

  • 50 g drożdży świeżych
  • 80 g cukru
  • 50 ml letniego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 100 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zrób rozczyn z drożdży,  20 g cukru i 50 ml mleka. Najlepiej gdy wszystkie produkty będą w temperaturze pokojowej.

Pozostaw go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie do dużej misy przesiej mąkę, dodaj żółtka, resztę mleka, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Przełóż ciasto na dużą blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika do 50º C i ogrzewaj przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika. Wyrośniętą masę podziel na 3 równe części i uformuj z nich warkocz. Ułóż go w formie do pieczenia i piecz 30 minut w  180º C

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję