menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Białka jaj ubij z cukrem na sztywną pianę.
Dodaj mąkę, żółtka, mleko, roztopione masło, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj.
Rozdziel na pół i do jednej części dodaj kakao i 2 łyżki mleka. wymieszaj. Drugą połowę zostaw bez zmian.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, nalej jasne ciasto a na to ostrożnie ciemne. Potem ułóż maliny (świeże lub mrożone) na całej długości ciasta.
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 35-40 minut do suchego patyczka.
Przygotuj budyń w 400 ml mleka, dodaj cukier waniliowy.
Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem a następnie stopniowo dodaj przestudzony budyń i utrzyj. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj delikatnie na gładki, puszysty krem.
Kremem smaruj wystudzone ciasto i wstaw do lodówki, aż zastygnie 3-4 godziny.
Czekoladę roztop z masłem, masa czekoladowa musi być dość gęsta. Posmaruj nią ciasto i ponownie wstaw do lodówki aż zamieni się w chrupiącą warstwę min. 3-4 godziny.

ocena:

Fale Dunaju

składniki

ciasto:
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 350 g mąki – ok. 2 szklanek
  • 150 g roztopionego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka
  • 500 g malin
krem:
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połówki cytryny
  • 200 g masła
polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady gorzkiej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Białka jaj ubij z cukrem na sztywną pianę.
Dodaj mąkę, żółtka, mleko, roztopione masło, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj.
Rozdziel na pół i do jednej części dodaj kakao i 2 łyżki mleka. wymieszaj. Drugą połowę zostaw bez zmian.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, nalej jasne ciasto a na to ostrożnie ciemne. Potem ułóż maliny (świeże lub mrożone) na całej długości ciasta.
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 35-40 minut do suchego patyczka.
Przygotuj budyń w 400 ml mleka, dodaj cukier waniliowy.
Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem a następnie stopniowo dodaj przestudzony budyń i utrzyj. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj delikatnie na gładki, puszysty krem.
Kremem smaruj wystudzone ciasto i wstaw do lodówki, aż zastygnie 3-4 godziny.
Czekoladę roztop z masłem, masa czekoladowa musi być dość gęsta. Posmaruj nią ciasto i ponownie wstaw do lodówki aż zamieni się w chrupiącą warstwę min. 3-4 godziny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję