menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pokrajać na kawałki kiełbasę, słoninę, bekon i mięso z golonki oraz z ucha. Moczoną przez całą noc fasolę gotować w tej samej wodzie, dodając stopniowo wszystkie składniki. W połowie gotowania przelać do małego rondelka nieco wywaru, utrzeć w nim szafran z papryką, wymieszać i dodać do potrawy. Tajemnica udanej „fabady” polega na gotowaniu jej na bardzo małym ogniu aż do momentu, kiedy fasola będzie miękka; wówczas dopiero posolić.

ocena:

Fasola po asturyjsku – Fabada Asturiana

składniki

  • 500 g fasoli (najlepsza odmiana „Głupi Jaś” )
  • 200 g ostrej pikantnej kiełbasy
  • 20 g słoniny
  • 150 g bekonu
  • 150 g golonki wieprzowej oraz ewentualnie kawałki
  • ucha i ryja
  • szafran, sól, papryka.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pokrajać na kawałki kiełbasę, słoninę, bekon i mięso z golonki oraz z ucha. Moczoną przez całą noc fasolę gotować w tej samej wodzie, dodając stopniowo wszystkie składniki. W połowie gotowania przelać do małego rondelka nieco wywaru, utrzeć w nim szafran z papryką, wymieszać i dodać do potrawy. Tajemnica udanej „fabady” polega na gotowaniu jej na bardzo małym ogniu aż do momentu, kiedy fasola będzie miękka; wówczas dopiero posolić.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję