menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ułożyć w garnku udo z kurczaka , pokrojoną w ,, piórka „ cebulę , warzywa , liść , ziele angielskie i zalać zimną wodą .Wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut. Wyjąć marchew, pietruszkę, seler i por . Gotować jeszcze 20 minut. Warzywa zostawić do ostygnięcia, a potem pokroić w tzw ,,julienne „ czyli cieniutkie słupki ( bez pora – tego nie dodaję ponownie ). Pierś z kurczaka przekroić tak by zrobiły się z niej cienkie płaty .Posolić , popieprzyć , posypać papryką . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć na rumiano pierś z kurczaka. Położyć by ostygła. Pokroić tak jak warzywa ( wzdłuż włókien )w ,, Juliankę „. Wyjąć udo z garnka i zostawić by stygło. Masło utrzeć w kubeczku z mąką na tzw ,, zimną zasmażkę „ i wkładać ją do garnka z gorąca zupą mieszając by się rozpuściła. Wrzucić do zupy warzywa , mięso z piersi kurczaka i pozostawić na bardzo małym gazie. Obrać mięso z udka. Pokroić wzdłuż włókien na cienkie paseczki. Włożyć do garnka. Zagotować. Doprawić majerankiem , pieprzem, papryką, utartą gałką muszkatołową i imbirem.

ocena:

Flaczki z kurczaka

składniki

  • 1 duże udo z kurczaka
  • 1 pierś z kurczaka ( mała podwójna lub większa pojedyncza )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ małego selera
  • 2 cebule
  • 1/3 pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa
  • papryka mielona słodka
  • imbir suszony w proszku
  • majeranek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ułożyć w garnku udo z kurczaka , pokrojoną w ,, piórka „ cebulę , warzywa , liść , ziele angielskie i zalać zimną wodą .Wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut. Wyjąć marchew, pietruszkę, seler i por . Gotować jeszcze 20 minut. Warzywa zostawić do ostygnięcia, a potem pokroić w tzw ,,julienne „ czyli cieniutkie słupki ( bez pora – tego nie dodaję ponownie ). Pierś z kurczaka przekroić tak by zrobiły się z niej cienkie płaty .Posolić , popieprzyć , posypać papryką . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć na rumiano pierś z kurczaka. Położyć by ostygła. Pokroić tak jak warzywa ( wzdłuż włókien )w ,, Juliankę „. Wyjąć udo z garnka i zostawić by stygło. Masło utrzeć w kubeczku z mąką na tzw ,, zimną zasmażkę „ i wkładać ją do garnka z gorąca zupą mieszając by się rozpuściła. Wrzucić do zupy warzywa , mięso z piersi kurczaka i pozostawić na bardzo małym gazie. Obrać mięso z udka. Pokroić wzdłuż włókien na cienkie paseczki. Włożyć do garnka. Zagotować. Doprawić majerankiem , pieprzem, papryką, utartą gałką muszkatołową i imbirem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję