menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub trzemy na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy masło i olej. Na niego wrzucamy cebulę i smażymy do momentu zbrązowienia. Dodajemy sól i cukier, mieszamy po czym dolewamy bulion i gotujemy ok 5 min. Po tym czasie dodajemy szałwię i gotujemy jeszcze ok. 10 min. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Chleb smarujemy przeciśnietym przez praskę czosnkiem , po czym układamy na nie plastry sera. Kroimy w kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy ziołami. Wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C ( bez termoobiegu) i pieczemy ok 5-10 min. Akurat tak jak nam “dojdzie ” zupka. Część upieczonych grzanek zalewamy zupą, na wierzch układamy kolejną warstwę grzanek. Możemy posypać świeżymi ziołami – u mnie rozmaryn.

ocena:

Francuska zupa cebulowa z serowo-czosnkowymi grzaneczkami

składniki

  • 1 kg cebuli
  • 1 l bulionu wołowego
  • 200 ml koniaku
  • 100 g masła
  • 50g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • pieprz do smaku
  • garść świeżej szałwii – podartej lub 1 solidna łyżka suszonej
Grzanki
  • 3 -4 kromki chleba na zakwasie
  • 4 plastry żółtego sera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub trzemy na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy masło i olej. Na niego wrzucamy cebulę i smażymy do momentu zbrązowienia. Dodajemy sól i cukier, mieszamy po czym dolewamy bulion i gotujemy ok 5 min. Po tym czasie dodajemy szałwię i gotujemy jeszcze ok. 10 min. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Chleb smarujemy przeciśnietym przez praskę czosnkiem , po czym układamy na nie plastry sera. Kroimy w kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy ziołami. Wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C ( bez termoobiegu) i pieczemy ok 5-10 min. Akurat tak jak nam “dojdzie ” zupka. Część upieczonych grzanek zalewamy zupą, na wierzch układamy kolejną warstwę grzanek. Możemy posypać świeżymi ziołami – u mnie rozmaryn.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję