menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żelatynę zalewamy niedużą ilością zimnej wody (1 – 1 ½ łyżki wody na łyżkę żelatyny), a gdy napęcznieje gotujemy, aż się całkowicie rozpuści. Arbuza kroimy na pół, wydrążamy dużą łyżką miąższ, usuwamy przynajmniej część pestek, miksujemy, dolewamy żelatynę, mieszamy i wlewamy do wydrążonych skorup po arbuzie albo do salaterek. Z wina i miodu gotujemy sos, który powinien odparować do połowy objętości. Polewamy nim galaretkę. Możemy również dodać sos do zmiksowanego arbuza wraz z żelatyną. Galaretka arbuzowa podana w skorupce po arbuzie będzie ładnie wyglądała, jeśli udekorujemy ją na wierzchu miękkimi owocami: malinami, truskawkami i miętą.

ocena:

Galaretka z arbuza

składniki

  • 1 mały arbuz

Na każdy kilogram arbuza:

  • 1 łyżka żelatyny
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żelatynę zalewamy niedużą ilością zimnej wody (1 – 1 ½ łyżki wody na łyżkę żelatyny), a gdy napęcznieje gotujemy, aż się całkowicie rozpuści. Arbuza kroimy na pół, wydrążamy dużą łyżką miąższ, usuwamy przynajmniej część pestek, miksujemy, dolewamy żelatynę, mieszamy i wlewamy do wydrążonych skorup po arbuzie albo do salaterek. Z wina i miodu gotujemy sos, który powinien odparować do połowy objętości. Polewamy nim galaretkę. Możemy również dodać sos do zmiksowanego arbuza wraz z żelatyną. Galaretka arbuzowa podana w skorupce po arbuzie będzie ładnie wyglądała, jeśli udekorujemy ją na wierzchu miękkimi owocami: malinami, truskawkami i miętą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję