menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Otóż zaczynamy od tego, że ok. pół kg ziemniaków gotujemy w mundurkach i po ostudzeniu obieramy i przeciskamy przez praskę lub mielimy. Resztę ziemniaków ucieramy na drobnej tarce i po odlaniu soku, dodajemy do ziemniaków ugotowanych. Cebulę siekamy i podsmażamy na smalcu, dodajemy do ziemniaków, dosypujemy też surową kaszkę krakowską oraz sól i pieprz do smaku. Farsz dokładnie mieszamy. Możemy do niego dodać trochę usmażonej wędzonki lub skwarki ze słoninki. Oddzielamy kolejne liście z kapusty kiszonej i nakładamy na nie farsz. Dokładnie gołąbki zwijamy i układamy ciasno w garnku lub brytfance. Zalewamy osolonym wrzątkiem lub wywarem, tak, żeby gołąbki były przykryte. Gotujemy 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu lub wypiekamy 30 minut w piekarniku. Najsmaczniejsze są odsmażane następnego dnia na smalcu.

ocena:

Gołąbki wschodnie z kiszonej kapusty

składniki

  • 1 główka kiszonej kapusty
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 70 g kaszy krakowskiej
  • 1 cebula
  • 1-1,5 l wywaru (może być z kostki)
  • 80 g smalcu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Otóż zaczynamy od tego, że ok. pół kg ziemniaków gotujemy w mundurkach i po ostudzeniu obieramy i przeciskamy przez praskę lub mielimy. Resztę ziemniaków ucieramy na drobnej tarce i po odlaniu soku, dodajemy do ziemniaków ugotowanych. Cebulę siekamy i podsmażamy na smalcu, dodajemy do ziemniaków, dosypujemy też surową kaszkę krakowską oraz sól i pieprz do smaku. Farsz dokładnie mieszamy. Możemy do niego dodać trochę usmażonej wędzonki lub skwarki ze słoninki. Oddzielamy kolejne liście z kapusty kiszonej i nakładamy na nie farsz. Dokładnie gołąbki zwijamy i układamy ciasno w garnku lub brytfance. Zalewamy osolonym wrzątkiem lub wywarem, tak, żeby gołąbki były przykryte. Gotujemy 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu lub wypiekamy 30 minut w piekarniku. Najsmaczniejsze są odsmażane następnego dnia na smalcu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję