menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do rondla wlewamy 2 szklanki wody, sok z cytryny, dodajemy cukier i wanilię, gotujemy pod przykryciem 5 minut. Gruszki obieramy, pozostawiając ogonek, wydrążamy nasiona. Gruszki ustawiamy pionowo w syropie i gotujemy 10-15 minut. Gdy będą dość miękkie, wyjmujemy je, osączamy i studzimy. Można je zostawić w całości lub przekroić na pół. Do rondelka wlewamy 3 łyżki wody, dodajemy masło, wrzucamy pokruszoną czekoladę, wlewamy brandy i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając. Idealnie gładki sos zdejmujemy z ognia. Czekoladę rozpuszczamy na parze, na bardzo małym ogniu. Jeśli zbytnio się rozgrzeje, może się zważyć. Na talerzach układamy po trzy gałki lodów waniliowych, w środek wstawiamy pionowo gruszkę, polewamy gorącym sosem czekoladowym. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Jeżeli gruszki podamy przekrojone na pół, to miejsca po gniazdach nasiennych możemy wypełnić np. konfiturą pomarańczową.

ocena:

Gruszki „Piękna Helena”

składniki

  • 4 duże, dojrzałe gruszki – najlepsze są gruszki dojrzałe, soczyste, ale lekko twardawe
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół laski wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml brandy
  • 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
  • 12 kulek lodów waniliowych

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do rondla wlewamy 2 szklanki wody, sok z cytryny, dodajemy cukier i wanilię, gotujemy pod przykryciem 5 minut. Gruszki obieramy, pozostawiając ogonek, wydrążamy nasiona. Gruszki ustawiamy pionowo w syropie i gotujemy 10-15 minut. Gdy będą dość miękkie, wyjmujemy je, osączamy i studzimy. Można je zostawić w całości lub przekroić na pół. Do rondelka wlewamy 3 łyżki wody, dodajemy masło, wrzucamy pokruszoną czekoladę, wlewamy brandy i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając. Idealnie gładki sos zdejmujemy z ognia. Czekoladę rozpuszczamy na parze, na bardzo małym ogniu. Jeśli zbytnio się rozgrzeje, może się zważyć. Na talerzach układamy po trzy gałki lodów waniliowych, w środek wstawiamy pionowo gruszkę, polewamy gorącym sosem czekoladowym. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Jeżeli gruszki podamy przekrojone na pół, to miejsca po gniazdach nasiennych możemy wypełnić np. konfiturą pomarańczową.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję