menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zacznij przygotowania alioli. W moździerzu zacznij ucierać sól z czosnkiem. Kiedy czosnek zamieni się w pastę zacznij dodawać wąskim strumieniem oliwę.
Cały czas ucieraj aż do momentu kiedy czosnek nie będzie wchłaniał oliwy. Alioli powinno mieć konsystencję majonezu.
Szczypce kraba rozłup tępą stroną noża i wyciągnij mięso. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Dodaj mięso kraba i wyciśnięty ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Bagietkę pokrój w plastry i opiecz w tosterze. Kawałek pieczywa posmaruj alioli na sos mięso kraba. Całość posyp posiekanymi liśćmi sałaty rzymskiej i kosteczką pomidora.
Podawaj skropione sokiem z cytryny.

ocena:

Grzanki z krabem i czosnkowym alioli

składniki

  • 4 szczypce kraba
  • pół małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka listków sałaty rzymskiej
  • 1 duży pomidor
  • 1 cytryna
  • pół bagietki
  • sól, pieprz
Alioli:
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek (tyle ile wchłonie czosnek)
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zacznij przygotowania alioli. W moździerzu zacznij ucierać sól z czosnkiem. Kiedy czosnek zamieni się w pastę zacznij dodawać wąskim strumieniem oliwę.
Cały czas ucieraj aż do momentu kiedy czosnek nie będzie wchłaniał oliwy. Alioli powinno mieć konsystencję majonezu.
Szczypce kraba rozłup tępą stroną noża i wyciągnij mięso. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Dodaj mięso kraba i wyciśnięty ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Bagietkę pokrój w plastry i opiecz w tosterze. Kawałek pieczywa posmaruj alioli na sos mięso kraba. Całość posyp posiekanymi liśćmi sałaty rzymskiej i kosteczką pomidora.
Podawaj skropione sokiem z cytryny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję