menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bułkę kroimy w kromki. Spód kromek (również pieczywa tostowego, jeśli na nie się decydujemy) smarujemy cieniutko masłem. Grzyby czyścimy i w przypadku pieczarek kroimy w plasterki, a w przypadku kurek dzielimy na mniejsze części. Resztę masła rozpuszczamy na patelni i smażymy na nim grzyby, potem dodajemy obraną i posiekaną drobno cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na koniec mieszamy z jajkiem. Gdy jajo się zetnie nakładamy na kromki. Kromki układamy na blasze i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180ºC.

ocena:

Grzanki z pieczarkami i jajkiem

składniki

  • 4 kromki pieczywa tostowego lub pół podłużnej bułki
  • 3 łyżki masła
  • 250 g pieczarek (mogą być również inne grzyby, np.: kurki)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bułkę kroimy w kromki. Spód kromek (również pieczywa tostowego, jeśli na nie się decydujemy) smarujemy cieniutko masłem. Grzyby czyścimy i w przypadku pieczarek kroimy w plasterki, a w przypadku kurek dzielimy na mniejsze części. Resztę masła rozpuszczamy na patelni i smażymy na nim grzyby, potem dodajemy obraną i posiekaną drobno cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na koniec mieszamy z jajkiem. Gdy jajo się zetnie nakładamy na kromki. Kromki układamy na blasze i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję