menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W celu przygotowania homara po amerykańsku przygotowujemy włoszczyznę (bez kapusty): marchew, pietruszkę, kawałek selera i cebulę. Wszystkie jarzyny obieramy i kroimy w kostkę, pół plasterki lub ucieramy na grubej tarce do jarzyn. Przesmażamy w rondlu na maśle. Homara wkładamy do osolonego wrzątku na 2-3 minuty. Odcedzamy go, przekrajamy na pół i wkładamy do rondla z jarzynami. Zalewamy białym wytrawnym winem. Dokładamy przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie wyjmujemy homara, mięso kroimy, nakładamy z powrotem do skorupki i układamy homara w osobnym naczyniu. Trzymamy w ciepłym miejscu. W tym czasie robimy zasmażkę z masła i mąki, wlewamy szklankę wywaru i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przecier pomidorowy, przetarte jarzyny oraz mieloną paprykę. Na koniec wlewamy brandy. Sos mieszamy. Polewamy nim homara i podajemy na stół.

ocena:

Homar po amerykańsku

składniki

  • 1 homar
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 25 ml koniaku lub brandy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub ok. 100 g przecieru
  • 2 liście laurowe
  • po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • 30 g mąki
  • 30 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W celu przygotowania homara po amerykańsku przygotowujemy włoszczyznę (bez kapusty): marchew, pietruszkę, kawałek selera i cebulę. Wszystkie jarzyny obieramy i kroimy w kostkę, pół plasterki lub ucieramy na grubej tarce do jarzyn. Przesmażamy w rondlu na maśle. Homara wkładamy do osolonego wrzątku na 2-3 minuty. Odcedzamy go, przekrajamy na pół i wkładamy do rondla z jarzynami. Zalewamy białym wytrawnym winem. Dokładamy przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie wyjmujemy homara, mięso kroimy, nakładamy z powrotem do skorupki i układamy homara w osobnym naczyniu. Trzymamy w ciepłym miejscu. W tym czasie robimy zasmażkę z masła i mąki, wlewamy szklankę wywaru i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przecier pomidorowy, przetarte jarzyny oraz mieloną paprykę. Na koniec wlewamy brandy. Sos mieszamy. Polewamy nim homara i podajemy na stół.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję