menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczone jagody jałowca tłuczemy w moździerzu i przesypujemy do słoja. Dodajemy cukier i zalewamy wódką. Słój zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 6 tygodni. Przez ten czas co kilka dni potrząsamy słojem. Delikatnie zlewamy płyn znad jagód jałowca do butelek i odstawiamy do sklarowania. Po 2 tygodniach sklarowany płyn przelewamy do czystych butelek, a osad filtrujemy przez bibułkę. Odstawiamy w zamkniętych butelkach jeszcze na kwartał, żeby komplementy współbiesiadników były wylewniejsze.

ocena:

Jałowcówka

składniki

  • 1 l wódki czystej
  • 30 suszonych jagód jałowca
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczone jagody jałowca tłuczemy w moździerzu i przesypujemy do słoja. Dodajemy cukier i zalewamy wódką. Słój zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 6 tygodni. Przez ten czas co kilka dni potrząsamy słojem. Delikatnie zlewamy płyn znad jagód jałowca do butelek i odstawiamy do sklarowania. Po 2 tygodniach sklarowany płyn przelewamy do czystych butelek, a osad filtrujemy przez bibułkę. Odstawiamy w zamkniętych butelkach jeszcze na kwartał, żeby komplementy współbiesiadników były wylewniejsze.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję