menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby suszone zalewamy 500 ml wody i moczymy przez ok. 2 godziny, następnie gotujemy, aż do miękkości. Kaczkę myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy solą i obsmażamy w brytfance lub rondlu na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy obraną i pokrojoną w plastry cebulę, polewamy wywarem z grzybów i dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu polewamy wywarem grzybowym. Kiedy mięso będzie już miękkie kaczkę wyjmujemy z brytfanki i porcjujemy. Do sosu dodajemy cienko pokrojone, ugotowane grzyby oraz śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Sos dokładnie mieszamy, wkładamy do niego pokrojoną kaczkę i dusimy razem jeszcze przez 10 minut.

ocena:

Kaczka z grzybami

składniki

  • 1 kaczka
  • 50 g suszonych grzybów lub 500 g świeżych
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietany 18%
  • mąka
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby suszone zalewamy 500 ml wody i moczymy przez ok. 2 godziny, następnie gotujemy, aż do miękkości. Kaczkę myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy solą i obsmażamy w brytfance lub rondlu na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy obraną i pokrojoną w plastry cebulę, polewamy wywarem z grzybów i dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu polewamy wywarem grzybowym. Kiedy mięso będzie już miękkie kaczkę wyjmujemy z brytfanki i porcjujemy. Do sosu dodajemy cienko pokrojone, ugotowane grzyby oraz śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Sos dokładnie mieszamy, wkładamy do niego pokrojoną kaczkę i dusimy razem jeszcze przez 10 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję