menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cukier wsypujemy do większego, szklanego naczynia, dodajemy sok z półtorej cytryny i szklankę piwa. Pozostałą połówkę kroimy na plasterki, wyjmujemy z nich pestki. Rodzynki płuczemy i sparzamy wodą, osączamy i dorzucamy do cukru, dosypujemy cynamon i łyżkę tartego żytniego chleba, na koniec wlewamy wino lub arak. Dolewamy resztę piwa i mieszamy. Zwyczajowo zupa ta była podawana w gorące dni z kostkami lodu i pokrojonymi w kostkę, ususzonymi kromkami żytniego chleba.

ocena:

Kalteszal

składniki

  • 1 l jasnego piwa
  • sok z 2 cytryn
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g rodzynek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina lub kieliszek araku
  • 1 łyżka tartego żytniego chleba
  • kilka kromek żytniego chleba

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cukier wsypujemy do większego, szklanego naczynia, dodajemy sok z półtorej cytryny i szklankę piwa. Pozostałą połówkę kroimy na plasterki, wyjmujemy z nich pestki. Rodzynki płuczemy i sparzamy wodą, osączamy i dorzucamy do cukru, dosypujemy cynamon i łyżkę tartego żytniego chleba, na koniec wlewamy wino lub arak. Dolewamy resztę piwa i mieszamy. Zwyczajowo zupa ta była podawana w gorące dni z kostkami lodu i pokrojonymi w kostkę, ususzonymi kromkami żytniego chleba.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję