poziom skomplikowania:
Cukier wsypujemy do większego, szklanego naczynia, dodajemy sok z półtorej cytryny i szklankę piwa. Pozostałą połówkę kroimy na plasterki, wyjmujemy z nich pestki. Rodzynki płuczemy i sparzamy wodą, osączamy i dorzucamy do cukru, dosypujemy cynamon i łyżkę tartego żytniego chleba, na koniec wlewamy wino lub arak. Dolewamy resztę piwa i mieszamy. Zwyczajowo zupa ta była podawana w gorące dni z kostkami lodu i pokrojonymi w kostkę, ususzonymi kromkami żytniego chleba.
Kalteszal
składniki
poziom skomplikowania:
Cukier wsypujemy do większego, szklanego naczynia, dodajemy sok z półtorej cytryny i szklankę piwa. Pozostałą połówkę kroimy na plasterki, wyjmujemy z nich pestki. Rodzynki płuczemy i sparzamy wodą, osączamy i dorzucamy do cukru, dosypujemy cynamon i łyżkę tartego żytniego chleba, na koniec wlewamy wino lub arak. Dolewamy resztę piwa i mieszamy. Zwyczajowo zupa ta była podawana w gorące dni z kostkami lodu i pokrojonymi w kostkę, ususzonymi kromkami żytniego chleba.