menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę płuczemy, usuwamy wierzchnie liście i kroimy. Zalewamy wywarem i gotujemy. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się kapusty, dosypujemy przyprawy. Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy i kroimy w ćwiartki. Słoninę kroimy w drobną kostkę i topimy na patelni, w trakcie smażenia dodajemy do niej mąkę i mieszamy, a gdy mąka się zrumieni wrzucamy do kapuśniaku słoninę oraz pomidory. Doprawiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy, wlewamy śmietanę, wrzucamy posiekaną pietruszkę i ew. doprawiamy.

ocena:

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

składniki

  • 2 l wywaru lub wody
  • 250 ml śmietany
  • pół główki białej kapusty
  • 4 ziemniaki
  • 2-3 pomidory
  • 100 g słoniny
  • 2 łyżki mąki
  •  sok z jednej cytryny, kminek, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę płuczemy, usuwamy wierzchnie liście i kroimy. Zalewamy wywarem i gotujemy. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się kapusty, dosypujemy przyprawy. Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy i kroimy w ćwiartki. Słoninę kroimy w drobną kostkę i topimy na patelni, w trakcie smażenia dodajemy do niej mąkę i mieszamy, a gdy mąka się zrumieni wrzucamy do kapuśniaku słoninę oraz pomidory. Doprawiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy, wlewamy śmietanę, wrzucamy posiekaną pietruszkę i ew. doprawiamy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję