menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jarzyny myjemy, obieramy i ucieramy na grubej tarce, następnie przesmażamy na 3 łyżkach oleju, zdejmujemy z ognia, wbijamy jajo i mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju, aż się zarumieni. Dodajemy mielone mięso, lekko podduszamy, wkładamy podsmażone warzywa i mieszamy. Kapustę po oczyszczeniu i umyciu wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy ok. 10–15 minut Wyjmujemy ją, osączamy, ścinamy górną część, wydrążamy środek i napełniamy farszem. Obwiązujemy kapustę bawełnianą nitką i zalewamy w garnku 2 litrami wywaru. Gotujemy pod przykryciem 30 minut. Pomidory po sparzeniu obieramy, kroimy w ćwiartki i dorzucamy w raz z koncentratem do gotującej się kapusty. Kapustę po ugotowaniu odsączamy. W tym czasie z masła i mąki robimy zasmażkę i zagęszczamy nią wywar z gotowania kapusty. Kapustę kroimy na części, polewamy pomidorowym sosem i serwujemy.

ocena:

Kapusta włoska z farszem warzywno–mięsnym – kuchnia Cygańska

składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 3 cebule
  • po 50 g: marchewki, pietruszki, selera i pora (biała część)
  • 500 g pomidorów
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 2 l wywaru mięsnego (może być z kostki)
  • po 1 łyżce mąki i masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jarzyny myjemy, obieramy i ucieramy na grubej tarce, następnie przesmażamy na 3 łyżkach oleju, zdejmujemy z ognia, wbijamy jajo i mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju, aż się zarumieni. Dodajemy mielone mięso, lekko podduszamy, wkładamy podsmażone warzywa i mieszamy. Kapustę po oczyszczeniu i umyciu wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy ok. 10–15 minut Wyjmujemy ją, osączamy, ścinamy górną część, wydrążamy środek i napełniamy farszem. Obwiązujemy kapustę bawełnianą nitką i zalewamy w garnku 2 litrami wywaru. Gotujemy pod przykryciem 30 minut. Pomidory po sparzeniu obieramy, kroimy w ćwiartki i dorzucamy w raz z koncentratem do gotującej się kapusty. Kapustę po ugotowaniu odsączamy. W tym czasie z masła i mąki robimy zasmażkę i zagęszczamy nią wywar z gotowania kapusty. Kapustę kroimy na części, polewamy pomidorowym sosem i serwujemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję