menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rodzynki namocz we wrzącej wodzie i odstaw.
Karpia podziel na 5-centymetrowe kawałki, oprósz solą oraz pieprzem, a następnie panieruj w mące.
Na patelni rozgrzej połowę masła. Usmaż każdy kawałek ryby z obu stron na rumiano. Następnie wstaw karpia do nagrzanego do temperatury 100°C piekarnika, na czas, kiedy będziesz przygotowywał sos.
Na oddzielnej patelni rozgrzej drugą połowę masła, dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Wymieszaj. Wrzuć goździki, liście laurowe i osączone rodzynki. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj wino oraz sok i skórkę otartą z cytryny.
Duś razem około 5 minut do czasu, aż sos zgęstnieje. Na półmisek wyłóż cebulę z rodzynkami i poukładaj na nie kawałki karpia. Posyp posiekaną natką pietruszki.

 

ocena:

Karp po żydowsku

składniki

  • 750 g fletów z karpia ze skórą
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 średnie cebule
  • 100 g rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml białego wina półwytrawnego
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • kilka goździków
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rodzynki namocz we wrzącej wodzie i odstaw.
Karpia podziel na 5-centymetrowe kawałki, oprósz solą oraz pieprzem, a następnie panieruj w mące.
Na patelni rozgrzej połowę masła. Usmaż każdy kawałek ryby z obu stron na rumiano. Następnie wstaw karpia do nagrzanego do temperatury 100°C piekarnika, na czas, kiedy będziesz przygotowywał sos.
Na oddzielnej patelni rozgrzej drugą połowę masła, dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Wymieszaj. Wrzuć goździki, liście laurowe i osączone rodzynki. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj wino oraz sok i skórkę otartą z cytryny.
Duś razem około 5 minut do czasu, aż sos zgęstnieje. Na półmisek wyłóż cebulę z rodzynkami i poukładaj na nie kawałki karpia. Posyp posiekaną natką pietruszki.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję