menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Orzechy drobno siekamy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W rondelku topimy miód i smalec, dokładnie mieszamy. Po ostudzeniu dosypujemy mąkę, przyprawy i orzechy. Dolewamy rum. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki, jeśli jest za gęste możemy dolać odrobinę roztopionego i schłodzonego miodu. Po wyrobieniu wałkujemy ciasto na stolnicy na grubość 8-10 mm. Wykrajamy foremką katarzynki (mają charakterystyczne brzegi w kształcie „falbanek” z półokręgów). Układamy ciastka na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem blasze, smarujemy pędzelkiem zanurzonym w wodzie. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Po upieczeniu możemy pierniczki polukrować lub polać polewą czekoladową. Oczywiście możemy ciasto na katarzynki przygotować bez dodawania orzechów, czy rumu.

ocena:

Katarzynki

składniki

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 500 g miodu
  • 100 g obranych orzechów włoskich
  • 1 łyżka przyprawy do pierników, lub 1 łyżeczka mielonych goździków, 2 łyżeczki cynamonu, po pół łyżeczki
  • imbiru i kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g smalcu
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • ew. 50 ml rumu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Orzechy drobno siekamy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W rondelku topimy miód i smalec, dokładnie mieszamy. Po ostudzeniu dosypujemy mąkę, przyprawy i orzechy. Dolewamy rum. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki, jeśli jest za gęste możemy dolać odrobinę roztopionego i schłodzonego miodu. Po wyrobieniu wałkujemy ciasto na stolnicy na grubość 8-10 mm. Wykrajamy foremką katarzynki (mają charakterystyczne brzegi w kształcie „falbanek” z półokręgów). Układamy ciastka na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem blasze, smarujemy pędzelkiem zanurzonym w wodzie. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Po upieczeniu możemy pierniczki polukrować lub polać polewą czekoladową. Oczywiście możemy ciasto na katarzynki przygotować bez dodawania orzechów, czy rumu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję