menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na początku topimy miód i dodajemy do niego masło, cały czas
mieszając, czekamy aż się roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy razem
przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajo, rum lub koniak, skórkę z cytryny
oraz ostudzoną masę miodowo – maślaną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Na koniec dosypujemy przygotowane bakalie i skórkę pomarańczową. Tak
przygotowane ciasto, przykrywamy a następnego
dnia smarujemy formę masłem i posypujemy tartą bułką. Wkładamy do niej ciasto
(podana ilość składników może wystarczyć nawet na dwie porcje ciasta) i
pieczemy w temperaturze 160° przez 1 godzinę.

ocena:

Keks nietypowy

składniki

350 g miodu
500 g mąki (ok. 3 szklanki)
100 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka stołowa kakao
skórka otarta z jednej cytryny
po pół łyżeczki cynamonu
25 ml koniaku lub rumu
350 g bakalii np. rodzynek, orzechów, moreli, śliwek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na początku topimy miód i dodajemy do niego masło, cały czas
mieszając, czekamy aż się roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy razem
przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajo, rum lub koniak, skórkę z cytryny
oraz ostudzoną masę miodowo – maślaną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Na koniec dosypujemy przygotowane bakalie i skórkę pomarańczową. Tak
przygotowane ciasto, przykrywamy a następnego
dnia smarujemy formę masłem i posypujemy tartą bułką. Wkładamy do niej ciasto
(podana ilość składników może wystarczyć nawet na dwie porcje ciasta) i
pieczemy w temperaturze 160° przez 1 godzinę.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję