menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, ciągle ucierając. Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy pianę ubitą na sztywno z białek oraz przygotowane wcześniej i omączone bakalie. Delikatnie mieszamy, przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Wsadzamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy 50– 60 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem albo polewą.

ocena:

Keks prosty staropolski

składniki

-300 g mąki (ok. 2 szklanki)
-200 g masła
-150 g cukru
-4 jajka
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-ok. 300 g bakalii

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, ciągle ucierając. Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy pianę ubitą na sztywno z białek oraz przygotowane wcześniej i omączone bakalie. Delikatnie mieszamy, przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Wsadzamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy 50– 60 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem albo polewą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję