menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zagotowujemy 1 l wody z przyprawami. Dodajemy pokrojone na ćwiartki cebule i posiekany czosnek. Kiedy wywar zacznie ponownie wrzeć dodajemy kiełbasę i gotujemy nie dopuszczając do wrzenia ok. 20 minut. W tym czasie ucieramy chrzan z żółtkiem i śmietaną, solimy, zakwaszamy i dodajemy szczyptę cukru. Kiełbasę serwujemy na gorąco z gęstym sosem chrzanowym i dodatkowo świeżoutartym chrzanem, by każdy mógł regulować ostrość sosu. Wywar z gotowania kiełbasy stanowi świetną bazę na zupę.

ocena:

Kiełbasa biała z chrzanem

składniki

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 2 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • po 6 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • majeranek, kminek
  • 100 g świeżo startego chrzanu lub chrzan ze słoika
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 żółtko ugotowane na twardo
  • sok z 1 cytryny (do świeżo startego chrzanu)
  • sól, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zagotowujemy 1 l wody z przyprawami. Dodajemy pokrojone na ćwiartki cebule i posiekany czosnek. Kiedy wywar zacznie ponownie wrzeć dodajemy kiełbasę i gotujemy nie dopuszczając do wrzenia ok. 20 minut. W tym czasie ucieramy chrzan z żółtkiem i śmietaną, solimy, zakwaszamy i dodajemy szczyptę cukru. Kiełbasę serwujemy na gorąco z gęstym sosem chrzanowym i dodatkowo świeżoutartym chrzanem, by każdy mógł regulować ostrość sosu. Wywar z gotowania kiełbasy stanowi świetną bazę na zupę.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję