menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce. Łój lub tłuszcz przesmażamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Utarte ziemniaki osączamy z nadmiaru soku, dodajemy tłuszcz wraz z usmażoną cebulą, doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem. Wypełniamy tą masą oczyszczone jelita (nie upychamy masy ziemniaczanej zbyt mocno, bo w trakcie pieczenia, powiększy ona swoją objętość.) Końce jelit zawiązujemy, po czym wstawiamy kiszkę do nagrzanego do 180° piekarnika, polewamy topioną słoniną i pieczemy około godziny. Podczas pieczenia kiszkę ziemniaczaną nakłuwamy, żeby uniknąć pęknięć, polewamy tłuszczem i obracamy na drugą stronę. Podajemy pokrojoną w plastry i polaną skwarkami lub śmietaną.

ocena:

Kiszka ziemniaczana

składniki

-1,5 kg ziemniaków
-100 g łoju lub innego tłuszczu
-jelita wieprzowe (ok. 2 metrów)
-50 g słoniny
-1 duża cebula
-suszone zioła (majeranek, cząber, czarnuszka)
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce. Łój lub tłuszcz przesmażamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Utarte ziemniaki osączamy z nadmiaru soku, dodajemy tłuszcz wraz z usmażoną cebulą, doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem. Wypełniamy tą masą oczyszczone jelita (nie upychamy masy ziemniaczanej zbyt mocno, bo w trakcie pieczenia, powiększy ona swoją objętość.) Końce jelit zawiązujemy, po czym wstawiamy kiszkę do nagrzanego do 180° piekarnika, polewamy topioną słoniną i pieczemy około godziny. Podczas pieczenia kiszkę ziemniaczaną nakłuwamy, żeby uniknąć pęknięć, polewamy tłuszczem i obracamy na drugą stronę. Podajemy pokrojoną w plastry i polaną skwarkami lub śmietaną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję