menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety z ryby płuczemy, osączamy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Marchew i selera obieramy, płuczemy i ucieramy na tarce. Natkę pietruszki drobno siekamy. Jaja rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Wyjmujemy filety z lodówki i mielimy je wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Dodajemy masło utarte na pianę z żółtkami, kminek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, posiekaną natkę pietruszki i utarte jarzyny. Mieszamy. Na koniec delikatnie dodajemy pianę ubitą z białek. Z masy formujemy gruby wałek, obtaczamy go w tartej bułce i zawijamy w folię aluminiową, którą nakłuwamy w paru miejscach widelcem, lub układamy w brytfance, wtedy przykrywamy folią wierzch klopsa. Wkładamy brytfankę do nagrzanego do 190ºC piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Klops najlepszy jest na gorąco, pokrojony w plastry i polany masłem.

ocena:

Klops z ryby

składniki

  • 800 g filetów z ryby morskiej typu: dorsz, morszczuk, mintaj
  • 1 duża lub 2 małe bułki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g selera, 100 g marchwi
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół łyżeczki zmielonego kminku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 cytryna
  • bułka tarta
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety z ryby płuczemy, osączamy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Marchew i selera obieramy, płuczemy i ucieramy na tarce. Natkę pietruszki drobno siekamy. Jaja rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Wyjmujemy filety z lodówki i mielimy je wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Dodajemy masło utarte na pianę z żółtkami, kminek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, posiekaną natkę pietruszki i utarte jarzyny. Mieszamy. Na koniec delikatnie dodajemy pianę ubitą z białek. Z masy formujemy gruby wałek, obtaczamy go w tartej bułce i zawijamy w folię aluminiową, którą nakłuwamy w paru miejscach widelcem, lub układamy w brytfance, wtedy przykrywamy folią wierzch klopsa. Wkładamy brytfankę do nagrzanego do 190ºC piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Klops najlepszy jest na gorąco, pokrojony w plastry i polany masłem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję