menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Umyte ziemniaki gotujemy w łupinach w osolonej wodzie. Paprykę i pomidory myjemy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w drobną kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Przesmażamy cebulę, paprykę i pomidory na oleju, ciągle mieszając, żeby warzywa się zeszkliły, ale nie zrumieniły. Po usmażeniu kładziemy jarzyny na sicie. Ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę lub mielimy, dodajemy do nich przesianą mąkę, jajo oraz osączone duszone warzywa (jeżeli używamy zamiast pomidorów koncentratu lub przecieru, to dodajemy go właśnie teraz). Doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy wałeczki, spłaszczamy je i kroimy podobnie jak kopytka w równe romby. Kluski są bardzo delikatne, dlatego wrzucamy je do posolonego wrzątku i wyjmujemy łyżką cedzakową zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.

ocena:

Kluseczki czerwone

składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 200 g mąki (nieco ponad 1 szklanka)
  • 200 g papryki czerwonej
  • 100 g pomidorów lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 30 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Umyte ziemniaki gotujemy w łupinach w osolonej wodzie. Paprykę i pomidory myjemy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w drobną kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Przesmażamy cebulę, paprykę i pomidory na oleju, ciągle mieszając, żeby warzywa się zeszkliły, ale nie zrumieniły. Po usmażeniu kładziemy jarzyny na sicie. Ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę lub mielimy, dodajemy do nich przesianą mąkę, jajo oraz osączone duszone warzywa (jeżeli używamy zamiast pomidorów koncentratu lub przecieru, to dodajemy go właśnie teraz). Doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy wałeczki, spłaszczamy je i kroimy podobnie jak kopytka w równe romby. Kluski są bardzo delikatne, dlatego wrzucamy je do posolonego wrzątku i wyjmujemy łyżką cedzakową zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję