menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Biały ser i dwa żółtka ucieramy na jednolitą masę, dodajemy utarty żółty ser, mąkę i posiekane zioła. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy białko i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Stolnicę posypujemy mąką i dzielimy ciasto na równe porcje. Z każdej porcji formujemy wałeczek i dzielimy go na równe odcinki. Kluseczki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Po wypłynięciu wyjmujemy kluski łyżką cedzakową na talerz. Wędzonkę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, polewamy kluski.

ocena:

Kluski leniwe wytrawne

składniki

  • 400 g sera białego
  • 50 g wędzonki
  • 100 g tartego żółtego sera (najlepiej drobno startego oscypka)
  • 2 jajka
  • 100 g mąki (nieco ponad pół szklanki)
  • po pół łyżeczki posiekanych ziół: tymianku i estragonu
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Biały ser i dwa żółtka ucieramy na jednolitą masę, dodajemy utarty żółty ser, mąkę i posiekane zioła. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy białko i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Stolnicę posypujemy mąką i dzielimy ciasto na równe porcje. Z każdej porcji formujemy wałeczek i dzielimy go na równe odcinki. Kluseczki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Po wypłynięciu wyjmujemy kluski łyżką cedzakową na talerz. Wędzonkę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, polewamy kluski.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję